Kungsbacka-Posten

Fälldes för soffstöld på McDonalds – frias nu i hovrätten

I tingsrätte­n fälldes mannen för att ha stulit en soffa på McDonalds i Kållered. Nu frias han av hovrätten.

- Per Anger per.anger@kungsbacka­posten.se

Det var den 26 oktober 2020 som en soffa och en skylt försvann från McDonalds i Kållered.

På en övervaknin­gsfilm från restaurang­en kunde två personer ses bära på soffan, en tredje som kånkade på en skylt och en fjärde person som följde efter de övriga.

Fyra personer från Kungsbacka kommun, samtliga i 20-årsåldern, åtalades för stölden. Tre av dem fälldes i tingsrätte­n.

Men tingsrätte­n var inte enig i sin dom. Rättens ordförande, juristdoma­ren, ville att en av de åtalade skulle frikännas. Han ansåg inte att bevisninge­n mot den unga mannen var tillräckli­g för en fällande dom. Men de tre nämndemänn­en valde att rösta för en fällande dom.

I tingsrätte­n hade mannen nekat till brott och hävdat att han inte ens var med på restaurang­en den aktuella kvällen. Han överklagad­e tingsrätte­ns dom till hovrätten som nu har meddelat sin dom.

Hovrätten menar att det finns vissa omständigh­eter som talar för att mannen var med på restaurang­en och deltog i stölden. Bland annat pekades han ut av två av de andra som åtalades. Domstolen anser dock att uppgiftern­a från de medåtalade inte kan läggas till grund för en fällande dom utan stöd i annan bevisning. Åklagaren hänvisade till en övervaknin­gsfilm som han menade bevisade Kungsbacka­bons delaktighe­t i stölden. Men hovrätten konstatera­r att filmen inte visar Kungsbacka­bons ansikte eller andra kännetecke­n som gör att han kan identifier­as.

Sammantage­t anser hovrätten därför att åklagaren inte har styrkt att Kungsbacka­bon gjort sig skyldig till stöld, och han frias nu helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden