Kungsbacka-Posten

Vägarbete i innerstade­n drabbar Sannas butik

- Tobias Sandblom tobias.sandblom @kungsbacka­posten.se

Restaurang Hegli drabbades svårt ekonomiskt när kommunen utförde vägarbeten. Nu har samma sak satt butiken Landet Ingenstans i liknande knipa. – Häromdagen hade vi bara en kund, säger affärsinne­havaren, Sanna Sjöström.

Nygatan i Kungsbacka stängdes av för en vecka sedan. Den ska vara fortsatt avstängd i ytterligar­e tre veckor. Redan har Sanna Sjöström märkt av ett kraftigt sviktande kundunderl­ag.

– Häromdagen hade vi bara en kund. Plus ytterligar­e en som kom innan öppning, så två om man räknar snällt, säger Sanna Sjöström.

Hon berättar att måndagar och tisdagar inte är bra dagar, men att de åtminstone brukar ha 15-20 köp och kanske dubbelt upp när det gäller antalet kunder.

– Nu har jag haft en dagskassa på kanske tusen kronor. Det håller inte och det går fort utför.

Sanna pekar också på vad som hände restaurang Hegli. De drabbades hårt när kommunen gjorde om Kyrkogatan. Ägarna krävde ersättning av kommunen, men valde i stället att sälja.

– Jag är väldigt orolig. Något liknande hade absolut kunnat hända mig. Nu har jag även en webbutik, men det är den fysiska butiken som är motorn i navet, säger Sanna Sjöström.

Hon är fullt medveten om att kommunen måste gräva och göra om vägen, men saknar informatio­n.

– Varken jag eller fastighets­ägaren har fått höra någonting. Vi visste inte om att det här skulle ske. Det borde ju ha funnits någon form av dialog eller informatio­n.

Sanna Sjöström berättar att många kunder kommer norrifrån. Där är Nygatan helt avstängd. Flera leverantör­er har haft svårt att hitta fram med varor.

– Visst, jag kan tycka att det är deras jobb att hitta en alternativ väg. Men det gör ju inte kunderna. De är inte beredda att köra en lång omväg för att komma hit, säger Sanna Sjöström.

Jens Wallentin är enhetschef på teknikförv­altningen, Kungsbacka kommun. Han berättar att det först inte var tänkt att Nygatan skulle vara avstängd.

– Vi ska bygga fem förhöjda övergångar på Nygatan, för trafiksäke­rhetens skull. De som ska sätta stenen meddelade att vägen måste vara avstängd. Därför tog vi ett snabbt beslut att stänga av den, säger Jens Wallentin.

Han berättar att kommunen gick ut med ett sms till alla fastighets­ägare som är anslutna till messtråden.

– Dessutom gav vi informatio­n till Innerstads­bolaget. Vi hoppas därför att alla företagare ska ha nåtts av det här. Jobbet ska vara klart vecka 44, säger Jens Wallentin.

Varken jag eller fastighets­ägaren har fått höra någonting. Vi visste inte om att det här skulle ske.

Sanna Sjöström

 ?? BILDER: MIA SANDBLOM ?? Det är oroväckand­e tomt på kunder utanför Landet Ingenstans. Sanna Sjöström berättar att de hade en kund häromdagen.
BILDER: MIA SANDBLOM Det är oroväckand­e tomt på kunder utanför Landet Ingenstans. Sanna Sjöström berättar att de hade en kund häromdagen.
 ?? Parkerings­platserna utanför butiken på Västergata­n är avstängda. ??
Parkerings­platserna utanför butiken på Västergata­n är avstängda.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden