Kungsbacka-Posten

Bedragare försökte lura äldre kvinna – gick bet

- Hanna Dahlström redaktion@kungsbacka­posten.se

En äldre kvinna i Kungsbacka utsattes på tisdagen för ett bedrägerif­örsök. Hon blev uppringd av en person som sade sig represente­ra ett inkassoför­etag och hävdade att hon var skyldig pengar. Men damen gick inte på lurendreje­riet. – Hon har gjort helt rätt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstales­peron.

Det var på tisdagen som en okänd person ringde till en kvinna i 80-årsåldern. Personen i luren utgav sig för att ringa från ett inkassobol­ag och ska ha hävdat att kvinnan var skyldig pengar – en skuld som ska ha uppstått i samband med ett köp av en mobiltelef­on.

– Hon skulle ha varit skyldig pengar och uppmanades lämna ut sina uppgifter. Men hon går inte på det, hon är skeptisk och lämnar inte ut några uppgifter helt enkelt, säger Stefan Gustafsson.

Kvinnan lade på luren och kontaktade i stället polisen, som nu skrivit en anmälan om försök till bedrägeri.

Att någon uppger sig ringa från ett inkassobol­ag i samband med telefonbed­rägerier är vanligt, enligt Gustafsson. Och alla som utsätts uppmanas att anmäla till polisen – varje gång det händer.

– Det ska man, för annars vet vi inte omfattning­en på det, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Ingen ringer och begär ut uppgifter på telefon. Den här kvinnan har ju förstått det och går inte på det. Hon har gjort helt rätt.

Senare på kvällen skriver polisen på sin hemsida att även en man i 80-årsåldern i Varberg utsatts för ett bedrägerif­örsök. Mannen hade under kvällen fått sms som gjorde gällande att hans bank-id var kapat och han uppmanades att ringa ett telefonnum­mer. Men mannen ringde i stället polisen.

”Polisen har fått vetskap om att flera ytterligar­e försök till samma typ av bedrägeri ägt rum i Halland under kvällen och vill varna för detta”, skriver polisen på sin hemsida och vidare.

”Lämna ALDRIG ut informatio­n om bankkonto, bank-id eller andra uppgifter till någon som ringer eller skickar sms. Lämna aldrig i från dig handlingar eller värdeförem­ål till någon som du inte känner som plötsligt dyker upp i ditt hem”.

” Hon är skeptisk och lämnar inte ut några uppgifter helt enkelt

Stefan Gustafsson presstales­person, polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden