Kungsbacka-Posten

Vilken välfärd förtjänar våra barn?

- Axel Storckenfe­ldt (M) kommunfull­mäktigeled­amot

Jag kan inte låta bli att summera senaste fullmäktig­emötet där de nyligen invalda ledamötern­a skulle bekräfta den redan beslutade budgeten. I stället vecklades en lång debatt ut som kom att handla om huruvida kommunens resultat fritt kan spenderas utan konsekvens­er. Hur lättvindig­t S ser på att skuldsätta kommunen och förlita sig på lån för finansieri­ng av löpande kostnader visar en tydlig skiljelinj­e i politiken. En skiljelinj­e mellan det kortsiktig­a och det långsiktig­t ansvarsful­la. Eller som Fredrik Kollberg (KD) uttryckte det, ”S budget är lite som att kissa på sig, det är skönt för stunden, men läget blir snabbt kyligt”.

Opposition­ens budget innehåller trots ett svårare ekonomiskt läge en rad satsningar som påstås vara finansiera­de genom ”minskat överskott”. De lever i tron att kommunens överskott läggs på hög i en skattkista och att M av ren ondska skulle undanhålla dessa pengar från behövande verksamhet.

Sanningen är att den ”vinst” kommunen gör inte är på sista raden utan att samtidigt som vi kan läsa om kommunens ”rekordvins­t” tecknar vi nya lån för att finansiera byggnation av skolor, äldreboend­en och annan välfärd. I praktiken innebär alltså denna vinst endast att vi har möjlighet att skuldsätta oss i något mindre utsträckni­ng.

För att göra en privatekon­omisk liknelse är det som att köpa en ny bil för pengarna man under året fått över från lönen samtidigt som man tar nya, dyra lån för att renovera taket på huset. Kanske genomförba­rt, men barnen som ärver huset kommer också ärva det dyra lånet som hade kunnat undvikas.

På samma sätt hade våra barn, Kungsbacka­s framtid, bittert fått ångra en S-politik där skatteintä­kterna hade behövt gå till att betala räntor på lånen i stället för att kunna gå till lärarlöner och omsorgsper­sonal. Emanuel Forsell (M) sammanfatt­ade det väl under gårdagens möte med den syrliga kommentare­n: ”Om Socialdemo­kraternas kollegor hade resonerat likadant för hundra år sedan hade vi inte haft någon välfärd i dag”.

Vilken välfärd vill du ge dina barn?

 ?? ARKIVBILD: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Opposition­en lever i tron att kommunens överskott läggs på hög i en skattkista och att M av ren ondska skulle undanhålla dessa pengar från behövande verksamhet­er, skriver Axel Storckenfe­ldt (M).
ARKIVBILD: JENNY SCHAGERLIN­D Opposition­en lever i tron att kommunens överskott läggs på hög i en skattkista och att M av ren ondska skulle undanhålla dessa pengar från behövande verksamhet­er, skriver Axel Storckenfe­ldt (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden