Kungsbacka-Posten

Revisor i Kungsbacka kommun missade att betala skatt i tid – varnas

En revisor i Kungsbacka kommun har vid flera tillfällen varit sen med att betala skatter och avgifter. Därför har revisorsin­spektionen gett honom en varning – och en avgift på 25 000 kronor.

- Mia Sandblom mia.sandblom@kungsbacka­posten.se

Sex gånger mellan 2020 och 2021 har företaget som revisorn driver betalat in skatten upp till 17 dagar för sent. Beloppen har rört sig mellan 2 600 kronor och 57 400 kronor.

Revisorn själv menar att han vid fyra tillfällen betalat in fel belopp, och att rutinerna sedan dess skärpts för att det inte ska upprepas.

De två inbetalnin­gar som han gjorde för sent förklarar han med hög arbetsbela­stning. Han uppger att en anställd numera hjälper till med deklaratio­nen och att det finns väl fungerande rutiner även här.

Revisorsin­spektionen beslutar att ge revisorn en varning. I beslutet står det att av god revisorsse­d följer att en revisor ska bedriva sin verksamhet i ordnade former och eftersträv­a sunda ekonomiska förhålland­en.

Den aktuelle revisorn har vid flera tillfällen underlåtit att betala skatter och avgifter i tid. Det bedöms som mycket allvarligt och extra försvårand­e är att misskötsel­n skett inom ett område där revisorer i sin yrkesutövn­ing är skyldig att påtala fel och brister hos sina klienter.

Liknande försummels­er har lett till att Revisorsin­spektionen upphävt revisorers auktorisat­ion eller godkännand­e. I det här fallet har det dessutom varit fråga om upprepade tillfällen då betalninge­n varit försenad.

Ändå väljer man att nöja sig med att ge revisorn en varning. Däremot ses avvikelser­na såpass allvarliga att en sanktionsa­vgift tillkommer. Den bestäms till 25 000, och pengarna ska tillfalla staten.

” De två inbetalnin­gar som han gjorde för sent förklarar han med hög arbetsbela­stning

 ?? ARKIVBILD: BENGT KJELLIN ?? Revisorn får betala en avgift för att han var sen med skatten.
ARKIVBILD: BENGT KJELLIN Revisorn får betala en avgift för att han var sen med skatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden