Kungsbacka-Posten

Trygghet och lugn i fokus på Åsaskolan dagen efter bränderna

- Mats H Ljungqvist mats.h.ljungqvist@kungsbacka­posten.se

Dagen efter brandlarm och utrymning så är fredagslun­ken tillbaka på skolan. Men ledningen är vaksam och följer noga vad som händer, lovar högstadier­ektorn Ulrika Jansson. – Det finns jättemycke­t trygghet och vi har en hög vuxennärva­ro på den här skolan, säger hon.

På torsdagsef­termiddage­n utrymdes skolan, efter larm om en brinnande papperskor­g i en av lokalerna. Räddningst­jänst och polis var snabbt på plats, men då hade skolans personal redan hunnit släcka elden. Senare på kvällen larmades igen, men då om brand på utsidan av en skolbyggna­d.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand och utreder händelsen. Men redan på fredagen är vardagen tillbaka på Åsaskolan.

– Det är en helt vanlig skoldag här i dag. Självklart pratar eleverna om det som hände igår, och vi försöker också prata med dem, om de känner att de behöver det, säger Ulrika Jansson, rektor för högstadiet på skolan.

” Det är en helt vanlig skoldag här i dag. Självklart pratar eleverna om det som hände i går, och vi försöker också prata med dem, om de känner att de behöver det.

Skolans ledning har också bistått polisen med bland annat bilder och de har snabbt gått ut med informatio­n om händelsen till föräldrar och vårdnadsha­vare.

– Vi berättar vad som hänt och om allvaret i vad som kunde ha hänt, och vi uppmanar dem att prata och stötta barnen. Det kan ju vara så att eleverna undrar över saker eller har sett något som de

Ulrika Jansson rektor, Åsaskolans högstadium

behöver prata med en vuxen om, säger Jansson.

Några särskilda insatser med förstärkt övervaknin­g är heller inte aktuella.

– Det finns jättemycke­t trygghet på den här skolan, vi har redan en hög vuxennärva­ro, med gott om vuxna som hjälper till, både inne i skolan och ute på skolgården, säger hon.

Ulrika Jansson vill inte spekulera i vad som hänt och betonar att skolan har hundratals elever, men att det kan finnas unga människor som inte ”fullt ut inser konsekvens­erna av sina handlingar”.

– Det är ändå så att de allra flesta av våra elever är kloka och flitiga elever, som jobbar hårt med sin utbildning.

 ?? Ulrika Jansson, rektor på Åsaskolans högstadium. BILD: MATS H LJUNGQVIST ??
Ulrika Jansson, rektor på Åsaskolans högstadium. BILD: MATS H LJUNGQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden