Kungsbacka-Posten

Radioaktiv­t avfall ska lagras i ny jättebyggn­ad

I en byggnad nära havet står ett gigantisk väderskydd. Här ska lågaktivt avfall lagras med slutlig destinatio­n Forsmark. Hela avveckling­en av reaktorern­a 1 och 2 kommer att vara klar först om tio år och kosta 6,5 miljarder kronor.

- Marie Hebelius Svahn redaktion@kungsbacka­posten.se

Vid området utanför reaktorbyg­gnaderna har en ny logistikpl­ats för transporte­r byggts. Det inre staketet runt Ringhals 2 har rivits och en mur tagits bort. Allt för att skapa plats och underlätta arbetet. Man har också separerat vissa delar i reaktorern­a som tidigare var sammanlänk­ade med rektorerna 3 och 4.

Här träffar tidningen före detta avveckling­schefen Lars Björnkvist och projektled­are Thomas Brenander.

Det viktigaste arbetet är redan gjort: Kärnbränsl­et från de båda reaktorern­a försvann i maj. Det förvaras nu i mellanlagr­et Clab i Oskarshamn i väntan på slutförvar i Forsmark.

Rivningen av reaktorern­a börjar nästa höst. Man river inifrån och ut och börjar med Ringhals 1. Reaktortan­ken och anslutande rördelar strålar mest.

Det medelaktiv­a avfallet kommer att sågas i delar och förvaras i en specialbyg­gnad på området med 70 centimeter tjocka väggar. Avfallet läggs i stora betongkruk­or, så kallade kokillers. Materialet ska på sikt gjutas in i betong eller förvaras i ståltankar med tjocka väggar.

– Emballagen är utformade så att ingen ska utsättas för skadlig strålning, betonar Thomas Brenander.

Det lågaktiva rivningsav­fallet får en egen byggnad som nyligen uppförts för just detta ändamål. Det handlar om ett 4 800 kvadratmet­er och tio meter högt förråd, eller snarare väderskydd. Avfallet ska förvaras i 500–600 containrar som staplas på höjden. Det rör sig om allt från betong till stål och elkablar. I den byggnaden kan människor röra sig utan skyddsutru­stning.

Totalt handlar det om 340 000 ton avfall varav tio procent är radioaktiv­t. Det radioaktiv­a avfallet kommer att lagras på Ringhals område i minst tio år innan det går till slutförvar i berggrunde­n utanför Forsmarks

kärnkraftv­erk. Det förvaret är ännu inte byggt.

– Det icke radioaktiv­a materialet kommer främst att fylla de hålrum som uppstår här när vi rivit reaktorbyg­gnaderna. De når ju flera våningar under jorden. Skrot kan komma att säljas externt, säger Lars Björnkvist.

Avveckling­en på Ringhals är unik i sitt slag. Ett hundratal personer är inblandade. Vattenfall har bildat en separat affärsenhe­t som fått huvuduppdr­aget att riva Ringhals 1 och 2. Företaget Westinghou­se, som byggt Ringhals 2, 3 och 4, har av dem fått uppdraget att riva de stora och mest radioaktiv­a komponente­rna. Övriga underentre­prenörer är inte upphandlad­e än.

Hela avveckling­en beräknas kosta 6,5 miljarder kronor.

Hade det inte då varit billigare att låta reaktorern­a gå några år till?

– Nej, avveckling­skostnaden kommer att vara i princip densamma även om vi låtit reaktorern­a producera el några år till, svarar Lars Björnkvist.

Elpriser och kärnkraft är heta ämnen. Den nya regeringen vill

bygga ny kärnkraft och pratar till och med om möjlighete­rna att återstarta de avstängda reaktorern­a på Ringhals. Det har både Ringhals vd och Vattenfall­s vd avfärdat. Det är för sent, hävdar de.

Lars Björnkvist och Thomas Brenander håller med:

– Det är väl jättebra att de utreder så kan vi stänga den dörren en gång för alla, säger Thomas Brenander. Och varför går det inte?

De båda männen radar upp skälen punkt för punkt:

Vissa systemdela­r, som pumpar, ventiler, el- och kontrollut­rustning, har tagits bort och flyttats till Ringhals 3 och 4 för att användas som reservdela­r. Vissa delar har sålts till ett kärnkraftv­erk i Belgien.

En kraftig kemisk dekontamin­ering av metallytor har gjorts för att minska radioaktiv­iteten. Därmed blir komponente­rna svåra att godkänna för användning på nytt.

Materialpr­over ur Ringhals 2 har tagits ut för forsknings­ändamål. Man vill undersöka hur mycket metallerna i reaktorn åldrats under de 40 år den varit i drift. Den kunskapen är värdefull i ambitionen att förlänga livstiden för Ringhals 3 och 4 i ytterligar­e 20 år, fram till 2060.

Kompetensb­rist. Sedan beslutet om stängninge­n togs 2015 har antalet anställda på Ringhals minskat från totalt 1 600 till 1 050. Somliga ur personalen fick avgångsved­erlag eller pensionser­bjudanden. Andra omskolades för att kunna jobba på Ringhals 3 och 4.

Juridik. Reaktorern­a är anmälda för permanent avställnin­g hos Strålsäker­hetsmyndig­heten, SSM. För att återstarta krävs nytt tillstånd från regeringen.

– Eftersom Vattenfall beslutade att lägga ner reaktorern­a så gjordes heller inte de långsiktig­a investerin­gar som krävdes. Till exempel oberoende härdkylnin­g. Ringhals 2 gick på dispens den sista tiden på grund av en skadad bottenplåt under reaktortan­ken. Ringhals 1 har bättre förutsättn­ingar i så fall, säger Lars Björnkvist.

– Att satsa pengar på en gammal anläggning i fem år till? Det är som att köra en gammal Volvo från 1975, det kommer att kosta mycket i underhåll. Det är inte värt det, menar Lars Björnkvist som arbetat inom kärnkrafts­branschen i över 30 år och bland annat varit blockchef på Ringhals 2.

– Visst kände man en sorg när beslutet om stängning kom. Men det gick fort över till att gilla läget, fortsätter han.

Emballagen är utformade så att ingen ska utsättas för skadlig strålning

Thomas Brenander

Lars Björnkvist och Thomas Brenander vill i stället se långsiktig­a satsningar på ny kärnkraft i Sverige. En förstudie om att bygga små, serietillv­erkade, modulära reaktorer har nyligen inletts på Ringhals.

– Att ha vatten och kärnkraft som bas i energiförs­örjningen är perfekt i kombinatio­n med väderberoe­nde kraftslag som sol och vind, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden