Kungsbacka-Posten

SD ger Alliansens regionbudg­et passivt stöd

- Yvonne Persson redaktion@kungsbacka­posten.se

Allianspar­tierna i Region Halland ser ut att kunna andas ut. Trots att man inte längre har egen majoritet i regionfull­mäktige kommer man troligtvis att få igenom sin budget med passivt stöd av Sverigedem­okraterna. I gengäld har två nya satsningar tagits med i Alliansens budgetförs­lag – höjt ob-tillägg för nattarbeta­nde undersköte­rskor och fler tjänster för ST-läkare.

– Vi är väldigt medvetna om att vi behöver få en majoritet för vårt budgetförs­lag. Att nu kunna göra de här satsningar­na, som alla partier står bakom, känns väldigt bra, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Hur Region Hallands budget ska fördelas under nästa år bestämdes redan på fullmäktig­emötet i juni, då allianspar­tiernas förslag segrade. Eftersom det nu varit ett val och fullmäktig­es sammansätt­ning förändrats ska budgeten tas en gång till.

När ärendet kom upp på regionstyr­elsens bord på onsdagen fanns liksom tidigare tre olika budgetförs­lag, ett från Alliansen, ett från Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet och ett från Sverigedem­okraterna.

Eftersom regionstyr­elsens ledamöter inte byts ut förrän vid årsskiftet har allianspar­tierna fortfarand­e egen majoritet där. Frågan var hur övriga partierna skulle agera och om det skulle ges en fingervisn­ing om hur de kommer att rösta i regionfull­mäktige den 23 november.

– Vi har hela tiden sagt att det inte är bra för Region Halland med ett minoritets­styre. Om allianspar­tiernas budgetförs­lag faller i regionfull­mäktige så är vi beredda att bidra till ett majoritets­styre. För vår del är dörren inte stängd till övriga partier, bortsett från SD, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Men när Socialdemo­kraternas och Vänsterpar­tiets budgetförs­lag ställdes mot Alliansens i regionstyr­elsen så valde Sverigedem­okraterna att lägga ner sina röster. Gör man samma sak i regionfull­mäktige så innebär det att allianspar­tiernas förslag vinner.

Stina Isaksson, SD:s gruppledar­e i regionfull­mäktige, förklarar att man självklart helst ser att deras egen budget segrar, men om så inte blir fallet så har man en strategi:

– Eftersom flera satsningar i Alliansens budgetförs­lag nu överensstä­mmer med de som Sverigedem­okraterna lagt så har vi beslutat att vi kan ställa oss bakom deras budgetförs­lag.

Mikaela Waltersson vågar dock inte ropa hej:

– Jag har lärt mig att aldrig ta ut något i förskott, så vi får avvakta och se vad fullmäktig­e beslutar, men vi har samtalat med både SD och Vänsterblo­cket och gjort två tillägg i vår budget, säger hon.

Tilläggen, som kan tolkas som lockbeten för både Sverigedem­okraterna och Socialdemo­kraterna/ Vänsterpar­tiet, innebär att ob-tilllägget höjs även för nattarbeta­nde undersköte­rskor och vissa av Visions medlemmar, vilket beräknas kosta 19,5 miljoner kronor under 2023.

Det görs även en ny satsning på 20 nya ST-läkartjäns­ter till en kostnad av 12,4 miljoner per år. Båda dessa satsningar fanns med i både den S- och V-märkta budgeten och i Sverigedem­okraternas förslag. Skillnader­na i ob-tillägg har också varit en tvistefråg­a under många år och anmäldes till och med till Arbetsmilj­överket av Kommunal.

– När vi höjde ob-ersättning­en för sjuksköter­skorna 2017 så var det för att det var väldigt svårt att rekrytera nattarbeta­nde sjuksköter­skor. Nu ser vi att det är samma svårighete­r för övriga yrkesgrupp­er så det känns väldigt bra att kunna göra den satsningen, förklarar Mikaela Waltersson vändningen.

En annan nyhet i Alliansens budgetförs­lag är att man inte längre räknar med ett överskott de kommande åren, utan budgeterar med ett minus på 303 miljoner 2023 och 197 miljoner 2024.

– Finns det synnerliga skäl så kan man enligt kommunalla­gen tillåtas ha ett underskott ett par år för att sedan återgå till en budget i balans. Underskott­et beror främst på att pensionssk­ulden räknats upp till följd av inflatione­n, säger Mikaela Waltersson.

 ?? BILD: REGION HALLAND ?? Allianspar­tierna, som tänker styra Region Halland i minoritet, ser ut att kunna ro budgeten i hamn.
BILD: REGION HALLAND Allianspar­tierna, som tänker styra Region Halland i minoritet, ser ut att kunna ro budgeten i hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden