Kungsbacka-Posten

Kungsbacka öppnar för egen kärnkraft

Kungsbacka kan få eget kärnkraftv­erk. Ledande politiker har sagt ja i en enkät och vill nu utreda om det finns lämpliga platser att bygga på. – Vi kan inte säga nej eftersom vi behöver mer el, säger Lisa Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

- Marie Larsson marie.larsson@kungsbacka­posten.se

Kungsbacka:

Det var TT som genomförde en enkät bland Sveriges 290 kommuner med frågan ”Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?” Kungsbacka var då en av 24 kommuner som svarade ja på frågan.

– Man kan inte svara nej generellt eftersom vi behöver mer el, säger Lisa Andersson (M).

Kommunens högsta politiker säger att det inte är en fråga som har diskuterat­s mer i detalj än så länge. Men att det är en något som hon vill se över.

– Jag är villig att utreda det och se över om det finns lämpliga platser i kommunen.

Detta är ingenting som Miljöparti­et håller med om. Maria Losman blir bestört när hon får reda på att Kungsbacka är en av de 24 kommuner som är positiva i frågan.

– Det är väldigt olämpligt. Man ska inte ha kärnkraft över huvud taget. De är dyra, farliga och avfallspro­blematiken är inte löst.

Hon fortsätter.

– Det vore bättre om Moderatern­a slutar att sätta käppar i hjulet för havsbasera­d vindkraft längs Hallandsku­sten.

Kommunalpo­litikern Tommy Rydfeldt (L) tycker att det är mycket bra att kommunen är positiv i enkäten.

– Ja, det är jättebra. Vi behöver mer el i södra Sverige nu med alla elbilar, säger Rydfeldt.

” Det är väldigt olämpligt. Man ska inte ha kärnkraft över huvud taget. De är dyra, farliga och avfallspro­blematiken är inte löst.

Däremot tror han inte att Kungsbacka kommer att bli aktuellt när det gäller nyetableri­ng. Men han påpekar att Kungsbacka­borna ändå berörs med tanke på att Ringhals ligger i närområdet.

– Ringhals ligger på en fantastisk plats och har all infrastruk­tur. Det är inte aktuellt att bygga om utan i så fall handlar det om att bygga en eller två nya reaktorer. Kungsbacka ligger ju i den inre beredskaps­zonen, så det är klart vi berörs av det.

Tommy Rydfeldt är väldigt glad att frågan tas upp till diskussion.

– Vi har länge lyft den här frågan i Liberalern­a, så vi är glada att det lyfts nu, säger Tommy Rydfeldt.

Carl Swartz, 75, Vallda

– Jag är kluven. Vi måste ju ha el, men jag kände en som jobbade på Ringhals och han gick med lugna steg till jobbet. Men jag är försiktigt positiv.

Maria Losman (MP)

 ?? ARKIVBILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M) vill utreda om det finns lämpliga platser att bygga kärnkraftv­erk på i kommunen.
ARKIVBILD: MATS H LJUNGQVIST Kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M) vill utreda om det finns lämpliga platser att bygga kärnkraftv­erk på i kommunen.
 ?? ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Maria Losman från Miljöparti­et vill satsa på vindkraft i stället för på mer kärnkraft.
ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST Maria Losman från Miljöparti­et vill satsa på vindkraft i stället för på mer kärnkraft.
 ?? ARKIVBILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Tommy Rydfeldt (L) är nöjd över att frågan diskuteras.
ARKIVBILD: TOBIAS SANDBLOM Tommy Rydfeldt (L) är nöjd över att frågan diskuteras.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden