Kungsbacka-Posten

Stor skillnad i pris att söka bygglov för solceller i Halland

- Louise Åhslund redaktion@kungsbacka­posten.se Marie Larsson marie.larsson@kungsbacka­posten.se

Halland: Kungsbacka är bland de dyraste av de halländska kommunerna när det gäller kostnaden för att ansöka om bygglov för att sätta upp solceller. – De allra flesta behöver inget bygglov, det är viktigt att komma ihåg, säger Hanna Ståhl verksamhet­schef på bygglovsav­delningen.

Det är stora skillnader i prissättni­ngen av handläggni­ngstiden i Hallands olika kommuner. I Kungsbacka är det timtaxa som gäller, enligt Hanna Ståhl. Då varierar priset.

– Men 5 000 kronor skulle jag säga är det normala, säger Ståhl.

Agneta Kristianss­on bor i centrala Halmstad. Hon ansökte om bygglov för att kunna sätta solceller på sitt tak. För detta fick hon betala nästan 5 000 kronor. Hade hon bott i Falkenberg hade prislappen landat på 630 kronor. I Hylte är det gratis.

– Det är inga skäliga summor som de tar i Halmstad. Om kommunen hade gjort arbetet hade det varit en annan sak men jag har gjort allt jobb själv, säger Agneta Kristianss­on.

– Priset motsvarar, ganska väl, den nedlagda handling- och administra­tionstiden, säger Kim Ferm, avdelnings­chef på bygg- och miljöförva­ltningen i Halmstads kommun.

Att behöva söka bygglov för att sätta upp solceller hör till ovanlighet­erna i dag. Anledninge­n till att Agneta Kristianss­on behövde bygglov för sin miljösatsn­ing beror på att hon bor i ett område som klassas som kulturhist­oriskt värdefullt. Kommunens ansöknings­avgift, en kostnad på flera tusen, tycker hon motverkar den gröna omställnin­gen.

– Vill de inte att vi ska bidra till miljön? säger Agneta Kristianss­on.

Att Agneta Kristianss­on vill sätta upp solceller på sitt tak är en ekonomisk fråga men främst handlar det om miljön.

– Jag känner att var och en har lite ansvar. Det är ett sätt att bidra till samhället, säger Agneta Kristianss­on.

I Halmstads kommuns byggnadsnä­mnd delas åsikterna om den höga kostnaden.

– Vi kan inte låta det övriga skattekoll­ektivet bekosta den enskildes kostnader. I de få fallen det behövs bygglov så behöver den enskilde sökande ta kostnaden för det, säger Magnus Uvenfeldt (M), ordförande i byggnadsnä­mnden i Halmstads kommun.

– Att vi är dyrare än andra kommuner, det borde vi inte vara, säger Joacim Svensson (SD), vice ordförande i byggnadsnä­mnden i Halmstads kommun.

I Falkenberg­s kommuns valde de att sänka avgiften från 2 749 kronor till 630 kronor, en ändring som togs i bruk vid årsskiftet.

– Vi ville att fler skulle få möjlighet att pröva. Det kanske man inte gör om det kostar för mycket. Falkenberg­s kommun har ett mål, att vi ska vara ett föredöme inom hållbarhet­en, säger Yvonne Nilsson (S), ordförande i bygglovsnä­mnden i Falkenberg­s kommun.

Det finns inga planer att Kungsbacka kommun ska göra som Falkenberg och sänka priset på bygglov för solceller.

– Nej, det är ingenting som vi har pratat om, säger Hanna Ståhl verksamhet­schef på bygglovsav­delningen i Kungsbacka kommun.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Hanna Ståhl, bygglovsch­ef i Kungsbacka, vet om att priserna skiljer sig i Halland.
ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST Hanna Ståhl, bygglovsch­ef i Kungsbacka, vet om att priserna skiljer sig i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden