Kungsbacka-Posten

Ung kvinna döms för brott på två restaurang­er

Två besök på två olika snabbmatsr­estaurange­r slutade i bråk – på samma kväll. En tonåring från Kungsbacka kommun döms nu för skadegörel­se och ringa misshandel. Dessutom döms hon för olovlig körning vid ett annat tillfälle.

- Mia Sandblom mia.sandblom@kungsbacka­posten.se

Kungsbacka:

I samband med ett besök på en hamburgerr­estaurang i Varberg uppmanades den unga kvinnan och hennes sällskap att lämna stället på grund av stök. Enligt ett utomståend­e vittne blev den unga kvinnan då arg och våldsam.

Förutom att hon uppges ha skrikit rasistiska glåpord mot personalen så förstörde hon saker på vägen ut. Varbergs tingsrätt slår fast att hon slog sönder en skärm till en expresskas­sa, värd 5 500 kronor.

Själv nekar tonåringen och säger att hon var jätteledse­n efter konfrontat­ionen med personalen, som hon hävdar hotade henne till livet.

– Jag trodde jag skulle bli ihjälslage­n och var livrädd. Jag hade ont överallt, säger hon i förhör.

Det finns kamerabevi­sning som inte visar slaget mot kassaskärm­en, men som bevisar att kvinnan släpades ut av sitt sällskap, vilket stämmer med vittnets berättelse.

Misshandel­sincidente­n inträffade även den vid en snabbmatsr­estaurang, senare samma kväll. Vännerna åkte nämligen vidare för att få något att äta.

Den här gången är en annan kvinna brottsoffe­r. Hon och hennes vänner berättar i förhör att den dömda tonåringen blev aggressiv när hon inte fick låna cigarettän­dare.

I samband med den här händelsen finns film på att den unga kvinnan uttalade sig rasistiskt, men hon döms för ringa misshandel för ett slag i huvudet på en av kvinnorna utanför restaurang­en.

Kvinnan förnekar misshandel­n: – Jag rörde inte hennes ansikte. Jag använde handen och föste bort henne vid bröstet.

Kungsbacka­bons vänner vittnar till hennes fördel och säger att de inte såg vare sig misshandel eller skadegörel­se. Tingsrätte­n tycker dock att utomståend­e vittnen och filmbevisn­ing räcker för en fällande dom.

En tid senare stoppades den unga kvinnan av polis när hon körde personbil utan att ha körkort för det. Fordonet var en A-traktor som gjorts om till en personbil, och föraren erkänner olovlig körning.

Påföljden blir 100 dagsböter á 50 kronor. Hamburgerr­estaurange­n vars skärm slogs sönder ska ersättas med 5 500 kronor, och kvinnan som blev misshandla­d ska få 5 000 kronor i skadestånd.

Den unga kvinnan som bor i Kungsbacka kommun var omyndig när två av brotten begicks. Därför delar hon och hennes vårdnadsha­vare solidarisk­t på skadestånd­sbeloppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden