Kungsbacka-Posten

Daniel ingrep och stoppade berusad förare

Mannen tog en shot på krogen. Sen satte han sig i bilen för att köra. Men Daniel Lönnqvist stoppade färden och överlämnad­e mannen till polisen. – Jag hoppas att fler kan visa civilkurag­e, säger han.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

” Jag sa till honom att jag såg att han hade druckit sprit och att det även syntes på honom

Även om vi inte har ingripande­plikt i Sverige, så vill jag att folk visar civilkurag­e oftare. Jag säger inte att folk ska utsätta sig för några risker, men om man känner att man klarar av det, så ska man agera.

Klockan var runt 20.30 på tisdagen då Daniel Lönnqvist befann sig på Konsum i Frillesås för att handla.

– När jag kom ut såg jag en man som gick runt sin bil och kände i alla dörrar. Sen pissade han på parkerings­platsen, vilket ju var lite suspekt, säger Daniel.

Han följde sedan efter mannen, som vinglade bort mot pizzerian i Frillesås. Genom fönstret såg Lönnqvist hur mannen drack en shot och sedan gick tillbaka till bilen.

– Han satte sig och startade den. Jag sa till en annan kille att han också skulle stanna. Jag ställde mig bakom bilen och när han hade backat en meter, så stannade jag honom.

Först nekade föraren till att ha varit berusad och hävdade att han endast hade druckit en lättöl.

– Jag sa till honom att jag såg att han hade druckit sprit och att det även syntes på honom, säger Daniel.

Föraren gick, enligt Daniel, sedan med på att han var berusad och sa då att han skulle ställa bilen och gå hem. Men Daniel ringde 112 och berättade att han gjort ett så kallat envarsgrip­ande.

– Först bad jag honom vänta i bilen, men när han försökte ge sig i väg, så gjorde jag ett envarsgrip­an

BILD: TOBIAS SANDBLOM de. Han försökte sparka mig och hålla på, men jag satte honom på bänken vid torget.

Efter 27 minuter kom polispatru­llen och tog med sig föraren. Det visade sig att han hade 1,2 promille alkohol i blodet och misstänks därför för grovt rattfyller­i.

– Jag har varit med om en liknande händelse på samma plats en gång tidigare. Men då såg jag inte mannen köra och då gick det inte att styrka brott. Därför ville jag att han skulle köra en meter den här gången, säger Daniel.

Hur känner du nu?

– Även om vi inte har ingripande­plikt i Sverige, så vill jag att folk visar civilkurag­e oftare. Jag säger inte att folk ska utsätta sig för några risker, men om man känner att man klarar av det, så ska man agera.

Var det aldrig obehagligt?

– Nej. Jag visste att jag hade lagen på min sida. Han hade kunnat ha vad som helst på sig, men det kändes ändå lugnt, säger Daniel Lönnqvist.

 ?? ?? Daniel Lönnqvist gjorde ett så kallat envarsgrip­ande när den berusade föraren försökte köra i väg. Han berättar att föraren försökte sparka honom för att försöka komma undan.
Daniel Lönnqvist gjorde ett så kallat envarsgrip­ande när den berusade föraren försökte köra i väg. Han berättar att föraren försökte sparka honom för att försöka komma undan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden