Kungsbacka-Posten

Kungsbacka­s politiker vill att A-traktorer ska tillåtas köra fortare

A-traktorer får skäll för att de stoppar upp trafiken och försenar bussar. Nu vill politikern­a i Kungsbacka att de ska få gå fortare. – De bör jämställas med mopedbilar, säger Fredrik Hansson, kommunalrå­d för Centerpart­iet.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

Liksom i hela landet är ungdomars fortskaffn­ingsmedel mycket omdebatter­at i Kungsbacka.

Bland annat har busschauff­örer klagat på hur de stoppar upp och försenar kollektivt­rafiken.

I dagsläget är det skillnad på A-traktorer och mopedbilar vad gäller hastighete­n. Medan mopedbilar får göra 45 kilometer i timmen, får A-traktorern­a bara göra 30.

Det vill politikern­a i Kungsbacka ändra på. I ett remissvar till regeringen yrkar Fredrik Hansson på att A-traktorern­a ska få gå fortare. I kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott fick han med sig sina kollegor på tåget.

”Kungsbacka kommun vill se en höjning av maxhastigh­eten till 45 km/tim, analogt med EU-moped, vilket skulle bidra till en bättre framkomlig­het för kollektivt­rafiken”, skriver Kungsbacka kommun i svaret.

– Mopedbilar är egentligen bara ett plastskal medan A-traktorer är ombyggda bilar och därmed mycket säkrare. Det vore logiskt att låta dessa fordon gå lika fort, säger Fredrik Hansson.

Han vidareutve­cklar sina tankar:

– Kungsbacka är en utspridd kommun med stora ytor. I vissa delar är kollektivt­rafiken inte lika tät. Föräldrar ska inte behöva skjutsa sina barn överallt så att de kan delta i olika aktivitete­r. Bland annat därför vill vi göra den här ändringen för A-traktorer.

Transports­tyrelsen har tagit fram förslag på förändrade regler kring A-traktorer för att göra dessa säkrare. Bland annat ska fordonen inte få ha fler passagerar­e än vad framsätet är utformat för. Vidare anser Transports­tyrelsen att det ska vara lag på att använda bilbälte, det ska ställas krav på vinterdäck och det bör införas en prövotid för förare med AM-körkort, anser Transports­tyrelsen.

 ?? ARKIVBILD: JACOB HUMLÉN ?? A-traktorer får skäll för att de stoppar upp trafiken och försenar bussar.
ARKIVBILD: JACOB HUMLÉN A-traktorer får skäll för att de stoppar upp trafiken och försenar bussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden