Kungsbacka-Posten

Polisen fann kokainspår på krogtoalet­ter i Kungsbacka

Kungsbacka: Polisen utförde en knarkinsat­s på krogarna i Kungsbacka under föregående helg. De hittade spår av kokain på majoritete­n av de kontroller­ade krogarna. – Krögarna har ett ansvar, säger Jenny Sjöström, kommunpoli­s i Kungsbacka.

- Hanna Blomsterva­ll hanna.blomsterva­ll@stampen.com Andreas Varas andreas.varas@stampen.com

Under lördagskvä­llen den 4 februari utförde polisen tillsamman­s med kommunens tillstånds­handläggar­e så kallade swipes-kontroller på flera krogar i Kungsbacka.

Av de 13 krogarna där insatsen utfördes, hade åtta spår av kokain på bland annat toaletter och handfat.

– Det är bedrövligt. Det påvisar ju att kokainet har en koppling till festkultur samt att det är utbrett i krogmiljön och bland besökarna, säger Jenny Sjöström, kommunpoli­s i Kungsbacka.

Sjöström vill poängtera att man gjorde en gemensam kontroll tillsamman­s med kommunens tillstånds­myndighet för att kunna påbörja gemensamma insatser, och att swipes-kontroller är en metod för att synliggöra användande­t av kokain.

Kommunpoli­sen menar att köparna har en roll att spela i den pågående våldsspira­len i Sverige, som under den senaste tiden tvingat polisen att skicka förstärkni­ngar från bland annat Kungsbacka till Stockholm.

– Man skapar en marknad genom att köpa. Folk måste bli medvetna om att man stöder kriminella nätverk och gängkrimin­ella när man handlar narkotika, säger Jenny Sjöström.

Hur ska ni gå vidare nu?

– Nu ska vi tala med berörda krögare, det är bra för dem att veta vad som försiggår i deras lokaler. De har ju också ett ansvar. På samma sätt som de inte ska servera överförfri­skade personer ska de även försöka se till att deras gäster inte brukar narkotika i deras lokaler.

Kan det bli fråga om stängning av krogarna?

– Det är inget jag kan kommentera nu. Först ska vi prata med krögarna om resultatet och hur vi kan arbeta vidare med att stoppa och förebygga detta.

 ?? ARKIVBILD: ALVA CARLSSON ?? ”Folk måste bli medvetna om att man stöder kriminella nätverk och gängkrimin­ella när man handlar narkotika,” säger Jenny Sjöström.
ARKIVBILD: ALVA CARLSSON ”Folk måste bli medvetna om att man stöder kriminella nätverk och gängkrimin­ella när man handlar narkotika,” säger Jenny Sjöström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden