Kungsbacka-Posten

Mystisk stank uppkom hos flera grannar efter branden

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se Mia Sandblom mia.sandblom@kungsbacka­posten.se

Vallda: Efter mordbrande­n i Vallda har flera grannar uppmärksam­mat en obehaglig stank i sina bostäder. Den har i två fall uppstått i badrummen – och har nu anmälts till kommunen. – Det luktade någon form av kemikalier, säger Tobias Ericsson, som bor i området.

Branden var explosions­artad och kostade två människoli­v och skadade ytterligar­e två personer. Den startade strax innan midnatt natten mot den 8 februari.

Efter branden berättade grannarna Ulf och Gunilla Wendin om en otäck doft som tagit sig in i deras bostad.

– Det här otäcka ämnet hade fastnat i vårt vattenlås. Men i all bedrövelse så är jag så tacksam att det inte blivit någon skada på vårt hus. Det har varit så lugnt och fint här i alla år. Jag skakar fortfarand­e. Men vi ska inte klaga, vi har inte fått några skador, sa grannen Gunilla Wendin till tidningen.

Nu, några dagar senare, utvecklar hon det:

– De första dagarna efter branden luktade det starkt ur avloppen. Vår son och barnbarn reagerade på det när de öppnade badrumsdör­ren.

Hennes make Ulf Wendin kan inte identifier­a lukten säkert:

– Det luktade inte bensin, utan mer som kemikalier. Vi har gjort rent med klorin i avloppen och nu har vi inte känt något på några dagar.

Under brandnatte­n var personal från räddningst­jänsten på plats i paret Wendins bostad och undersökte avloppet.

– De gjorde mätningar precis efter det hade hänt, berättar Ulf Wendin.

Tobias Ericsson, som också bor i grannskape­t, har anmält lukten till Kungsbacka kommun. I anmälan skriver han:

”Jag vet att ett A-brunnslock lyfte av en ”explosion” då eventuell bensin runnit ner och fattat eld. Om det är något som ligger i avloppen och behöver saneras.”

– Vi kände direkt på morgonen att det luktade starkt av kemikalier. Min första tanke att aceton möjligen använts vid branden, men sedan var jag mer inne på att det var någon form av kemikalier. Det luktade också lätt branddoft, säger Tobias Ericsson och fortsätter:

Den obehagliga stanken har också påverkat familjen i vardagen.

– Min fru hade tänkt ta ett bad, men det kändes inte som rätt läge eftersom det fortfarand­e luktade av kemikalier. Men det är bara badrummet som är påverkat, säger Tobias Ericsson.

Polisen har ännu inte fått svar på vad det var för brännbar vätska som användes i samband med mordbrande­n.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Gunilla och Ulf Wendin kände tydlig lukt av kemikalier ur sina avlopp de första dagarna efter branden.
BILD: ROBIN ARON Gunilla och Ulf Wendin kände tydlig lukt av kemikalier ur sina avlopp de första dagarna efter branden.
 ?? BILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Kommunens personal bytte en vattenvent­il utanför den nedbrunnna villan i Vallda. Den gick sönder i samband med branden.
BILD: TOBIAS SANDBLOM Kommunens personal bytte en vattenvent­il utanför den nedbrunnna villan i Vallda. Den gick sönder i samband med branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden