Kungsbacka-Posten

Ny jakt på kvickleran i Anneberg

I höstas gick larm om skredriske­r när kvicklera hittats under ett bostadsomr­åde i Anneberg. Nu sjösätter kommunen en fördjupad undersökni­ng av marken i området. – Vi hoppas ha ett svar någon gång i sommar, säger Christian Carlsson, samhällspl­anerare på Ku

- Mats H Ljungqvist mats.h.ljungqvist@kungsbacka­posten.se

Området med skredriske­r finns på östra sidan Kungsbacka­ån, mitt i centrala Anneberg. Totalt handlar det om ett tiotal villor, tillsamman­s med två hyreshus, som ligger på mark där det finns kvicklera.

Nu beställer kommunen en så kallad fördjupad undersökni­ng av geoteknike­n i marken.

– Vi behöver veta mer, både om kvickleran och men också om annan lera som också kan finnas i marklagren, säger Christian Carlsson.

Arbetet kommer skötas av ett geoteknisk­t konsultför­etag och innebär att både mark- och borrprover ska tas i området. Ett brev till fastighets­ägarna har skickats ut för att förklara varför det snart kommer synas bandvagnar med borrstativ längs Kungsbacka­ån.

– Jobbet är ju inte utan utmaningar. På en del ställen kan de dessutom behöva komma in på tomterna för att ta prover, säger Carlsson.

En första rapport, som ska innehålla förslag på åtgärder och uppskatta prislappar­na för dessa, ska ligga klar senast i sommar.

– Då får vi se vad som rekommende­ras och vilka erosionsfö­rstärkning­ar eller stabiliser­ingar som kan behövas, och vad kostnadern­a kan bli. Efter det behöver vi ta något slags beslut om hur vi hanterar detta, säger Christian Carlsson.

Det aktuella skredrisko­mrådet ligger i en slänt ner mot Kungsbacka­ån

och förstärkte­s redan för 25 år sedan. Då rätades åfåran ut och kanterna stagades upp med sten.

Upptäckten av kvicklera har på senare tid bromsat upp den stora satsningen på nya Annebergs Centrum, som planeras på andra sidan Kungsbacka­ån. Projektet, som också ska innehålla 300 bostäder, har redan bantats på grund av de tuffa markförhål­landena.

Christian Carlsson förutser att resultaten från den nya markunders­ökningen också kommer ha betydelse för centrumbyg­get.

– Det går nog inte att börja bygga på centrumsid­an utan att synka med resultaten från den fördjupade undersökni­ngen av geoteknike­n på den här sidan. Det ena går inte utan det andra, säger Christian Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden