Kungsbacka-Posten

Viking Bengtsson har drabbats av obotlig sjukdom

Vänsterpar­tiets Viking Bengtsson har varit en färgstark profil inom politiken i Kungsbacka. Nu tvingas han bort på grund av en obotlig sjukdom. – Han är väldigt äkta som människa, säger vännen och partikolle­gan, Jan-Christer Jansson.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

I många år har Viking Bengtsson slagits för, framförall­t, de södra delarna av kommunen. Men som yrkesfiska­re har han även ofta varit inblandad i debatten kring fiskbestån­d och liknande. I många år var Viking även landstings­politiker, som det hette då.

Viking Bengtsson har även ägnat mycket tid till poesi och den ekonomiska föreningen, Halländsk skaldjursu­tveckling, som har som uppgift att utveckla skaldjursf­isket.

Så sent som 2022 gjorde han comeback i partipolit­iken då han blev etta på Vänsterpar­tiets lista och tog en plats i kommunfull­mäktige.

– Jag vill inte kalla det comeback. På många sätt har jag ju aldrig riktigt lämnat politiken, jag har jobbat med både arbetsgiva­rorganisat­ioner och fackliga organisati­oner och det är mycket politik. Däremot kan man väl säga att jag återvänder till partipolit­iken, sa Viking Bengtsson till Kungsbacka-Posten då.

Men nu har vänsterpro­filen drabbats av en sjukdom som är obotlig. Nyligen avsade han sig sina uppdrag i kommunen där han är ledamot i kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen. Dessutom är han gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

– Viking är en väldigt engagerad person. Jag känner honom främst via politiken. Han är också duktig på att skriva tal, vilket kanske har att göra med att han är en skicklig poet, säger Violet Dunér, partikamra­t.

En av dem som känt Viking längst är vännen och partikolle­gan Jan-Christer Jansson.

– Det är väldigt sorgligt. Vi lärde känna varandra på 1980-talet när jag gick med i dåvarande VPK i samband med en hamnarbeta­rstrejk, säger Jan-Christer Jansson.

Men de hade kunnat bli kamrater redan på 1950-talet.

– Väldigt märkligt att vi inte blev det. Han var nere hos sin mormor och jag var nere hos min morfar på somrarna. De bodde bara 600 meter från varandra, men då träffades vi inte.

Viking var länge aktiv inom regionpoli­tiken medan Jan-Christer var det i kommunen.

– Viking har en väldig förmåga att få journalist­er intressera­de av våra förslag. Efter att han slutade i regionen, så skrevs det sällan om Vänsterpar­tiet.

Jan-Christer säger att de träffades ofta och han uppskattar Viking för hans ärlighet.

– Även om man tyckte olika, så behövde man aldrig vara rädd för att bli huggen i ryggen. Jag gillar hans uppriktigh­et. Viking är en av de mest rakryggade jag vet. Han behandlar alla lika och kan läsa lusen av vem som helst. Viking är väldigt äkta, säger han och fortsätter:

– Jag vet ingen som har så många sidor som han. Viking har skrivit väldigt många fina dikter. Jag minns att jag en gång åkte bil och lyssnade på radion, då fick han läsa en dikt i P1. Det var stort, säger Jan-Christer Jansson.

Vikings barn, Alex och Tania, vill inte kommentera pappans sjukdom mer än att den är obotlig, men har gett sitt godkännand­e till att Kungsbacka-Posten skriver om faderns hälsotills­tånd.

 ?? ARKIVBILD: CHARLOTTE GAD ?? Vänsterpar­tiets Viking Bengtsson har drabbats av en obotlig sjukdom.
ARKIVBILD: CHARLOTTE GAD Vänsterpar­tiets Viking Bengtsson har drabbats av en obotlig sjukdom.
 ?? BILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Jan-Christer Jansson, Vänsterpar­tiet, Kungsbacka
BILD: TOBIAS SANDBLOM Jan-Christer Jansson, Vänsterpar­tiet, Kungsbacka
 ?? BILD: GUSTAF GÖRFELT ?? Violet Dunér (V).
BILD: GUSTAF GÖRFELT Violet Dunér (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden