Kungsbacka-Posten

Fakta: Hasse Schmidt om...

-

Backabrand­en 1998

”Jag jobbade i Göteborg vid den tiden, vi kallades in för att lösa av personalen på plats den natten. Det var ju en fruktansvä­rd brand, det var så mycket som gick fel, med blockerade utrymnings­vägar och annat, ändå gjorde personalen på plats ett fantastisk­t arbete under svåra förhålland­en. Och fruktansvä­rt tragiskt med alla dessa ungdomar som dog. Som händelse kom den ju att påverka hela samhället och under lång tid, inte minst med att utreda och ta reda på varför det blev som det blev.”

Tullenbran­den 2006 ”Kungsbacka innerstad är känslig med alla sina trähus och det var väl egentligen bara att vinden låg på ut mot torget som gjorde att branden inte blev värre än den blev. Det kunde gått så mycket värre. Vi kallades in från Frölunda brandstati­on för att lösa av på eftermidda­gen och när vi kontroller­ade innergårda­rna runt torget låg det sot och flarn överallt. Det kunde lika gärna fortsatt glöda.”

Tiden i OLA-ambulans

”Vi åkte på ett hjärtstopp, en man på Scandinavi­um hade segnat ihop. Det var 12 000 på läktarna, men vi var snabbt framme och tillsamman­s med sjukvårdar­e på plats lyckades vi få igång honom. Och att prata med någon som man precis lyckats återuppliv­a från ett hjärtstopp, det är en väldigt skön känsla.”

Trånga ringar

”Under åren har vi ibland blivit uppringda av sjukhuset, när de behövt hjälp med att få av ringar som fastnat på svullna fingrar. Vi har ju specialver­ktyg och har alltid hjälpt till när tid har funnits. Jag minns speciellt en ring av titan, som är en väldigt hård metall. Vi fick arbeta med vår minsta kapskärare, samtidigt som vi tvingades kyla ner fingret för att alls komma igenom. Det slutade med att vi sågade upp den på två ställen för få loss den, men det lyckades.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden