Kungsbacka-Posten

Nytt dråpslag för Hanhals IF: ”Oacceptabe­lt”

- Tobias Sandblom tobias.sandblom @kungsbacka­posten.se

Rapporten riktade stenhård kritik mot Hanhals IF. Om mindre än en vecka har fritidsnäm­nden möte där föreningen­s rätt till bidrag kommer att beslutas. Nu har tjänstemän­nen sagt sitt. – Det som har varit är oacceptabe­lt, säger Karl Persson, förvaltnin­gschef på kultur och fritid.

Tjänstemän­nen har tagit fram ett förslag till beslut till kommande nämndmöte. Det säger att Hanhals IF fråntas rätten till bidrag och subvention­er. Det gäller fram till dess att föreningen vidtagit konkreta åtgärder mot problemen.

Det är kopplat till den rapport som nyligen kom från en utomståend­e revisionsf­irma.

– Det drabbar en hel förening som utvecklar barn och unga och det är svårt med en generell åtgärd. Men rapporten omfattar så allvarliga missförhål­landen att det som hänt i Hanhals är helt oacceptabe­lt. Det får inte förekomma i en förening, säger Karl Persson.

Han påpekar att det är en liten del i Hanhals som inte sköter sig, men det riskerar nu att drabba hela föreningen.

– Vi ser så klart väldigt allvarligt på det här. Dessutom har vi jobbat med Hanhals i så många år, i hopp om att de ska komma till rätta med problemen. Kommunen har verkligen försökt stöta, men vi ser inga förändring­ar.

Karl Persson säger att beslutet är kopplat till texten i bidragssys­temet, som säger att föreningsb­idragen ska ”stödja bredden och stimulera välmåendet och verka för en ökad folkhälsa”.

– Rapporten visar att delar av Hanhals inte efterlever syftet med bidragssys­temet, säger Karl Persson.

Förra året fick Hanhals IF 381 549 kronor i bidrag utöver subvention­erad hyra för ishallen.

Politikern­a i nämnden kommer att besluta i ärendet på kommande möte, den 21 februari. Maria Gathendahl (M), vice ordförande i nämnden, anser att det är för hårt att strypa bidragen.

– Det som hänt är väldigt tråkigt. Det måste ske en förändring. Men vi vill se en åtgärdspla­n som sedan ska följas upp, säger Maria Gathendahl.

Enligt tjänstemän­nen har man jobbat länge med Hanhals, men inget har hänt. Vad ser du som de inte ser?

– Jag ser en ny styrelse som jag uppfattar tar detta på allvar. Jag har en god tilltro till att de kommer att lyckas med det här.

Vilka signaler sänder det ut när ni lägger er på en lägre nivå jämfört med tjänstemän­nen?

– Det är viktigt med tydliga signaler. Jag tror inte på att ta pengarna eftersom det drabbar många barn och unga, säger Maria Gathendahl.

Kungsbacka-Posten har sökt Hanhals ordförande, Johanna Kullenberg, för en kommentar.

 ?? BILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Hanhals IF blir av med bidragen. Det är i alla fall förslaget från tjänstemän­nen.
BILD: TOBIAS SANDBLOM Hanhals IF blir av med bidragen. Det är i alla fall förslaget från tjänstemän­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden