Kungsbacka-Posten

Sonen om jordattack­en: ”Förfärande”

- Mats H Ljungqvist mats.h.ljungqvist@kungsbacka­posten.se

Fjärås: Hans mamma dog under upplivning­sförsöken. Mitt i sorgen hoppas sonen nu på ett rättsligt efterspel för den person som attackerad­e både ambulans och blåljusper­sonal med jord och grus under utryckning­en i Fjärås. – Klart man känner ilska, det var ju en fruktansvä­rd upplevelse, säger han.

Nyheten om att en ambulans som larmats till Fjärås attackerat­s av en person som kastat jord och grus in i fordonet, fick stor spridning i Sverige.

Nu berättar sonen till den äldre kvinna som var patient i ambulansen om vad som egentligen hände under de där onsdagstim­marna.

– Mamma var dålig och hade fått svårt att andas och till slut var det så illa att vi ringde efter ambulansen. De var här snabbt och gav henne andningshj­älp. Det var när ambulanspe­rsonalen skulle bära ut henne som jag bad en person flytta sig från porten så de kom fram med båren. Det var då personen ifråga grabbade tag i en spade och började kasta jord och grus från plantering­en, både på mig och mamma och in i ambulansen, berättar han.

Sonen och hans anhöriga lyckades få den gruskastan­de personen på säkert avstånd, men väl inne i ambulansen förvärrade­s mammans tillstånd snabbt. Innan de hann stänga dörrarna och åka drabbades hon av hjärtstill­estånd.

Blåljusper­sonalen jobbade på plats i tjugo minuter med återuppliv­ning innan hon till slut förklarade­s avliden. Vid det laget var både polis och räddningst­jänst också inlarmade till platsen.

Ett par dagar efter händelsen låter sonen samlad, men han medger att han trots sorgen innerst inne är både ”uppriven och fly förbannad”.

– Det är klart man känner ilska, det är ju en fruktansvä­rd upplevelse detta och ett jävla sätt att bete sig. När mamma dödförklar­ats bar de in henne till sängen igen. Det känns så klart väldigt sorgligt allt det här, säger han och fortsätter:

– När begravning­sbyrån hämtat henne senare på eftermidda­gen låg det kvar jord i sängen, jord som kastats på henne samtidigt som ambulanspe­rsonalen jobbade med att rädda hennes liv, säger han.

Attacken mot ambulansen är polisanmäl­d och utreds som ofredande och misstänkt blåljussab­otage.

– Blåljussab­otage är ju något man ska se allvarligt på. Jag hoppas att detta verkligen leder till åtal och att det blir dryga böter för det här angreppet på oss. Det är ett förfärande sätt att bete sig.

” Det är klart man känner ilska, det är ju en fruktansvä­rd upplevelse detta och ett jävla sätt att bete sig

 ?? BILD: DANIEL BLOMQVIST ?? ”Uppriven och förbannad”, säger sonen till den kvinna som fick jord kastad på sig under en ambulanstr­ansport.
Kvinnan i ambulansen­s son
BILD: DANIEL BLOMQVIST ”Uppriven och förbannad”, säger sonen till den kvinna som fick jord kastad på sig under en ambulanstr­ansport. Kvinnan i ambulansen­s son

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden