Kungsbacka-Posten

Ung kvinna får fängelse – förvarade kilovis med knark

- Sanna Wikström sanna.wikstrom@kungsbacka­posten.se

Kungsbacka: Den unga kvinnan från Kungsbacka lät en knarklanga­re förvara kontanter och kilovis med narkotika i hennes lägenhet. När langaren åkte fast – med både knark och vapen på sig – så gjorde kvinnan ett försök att vilseleda polisutred­arna. Nu döms hon till fängelse i över ett år.

Den 23-åriga kvinnan gav langaren, en gammal vän till henne, nycklar till hennes lägenhet och lät honom sova över då han för tillfället ska ha saknat bostad.

Bara någon dag senare så greps langaren av polisen i Göteborg, då spanare misstänkte att han sålde narkotika på platsen. I mannens ägo hittades en stor mängd knark och en modifierad, skarpladda­d pistol – men även nycklarna till kvinnans lägenhet.

Två dagar efter att mannen gripits så slog polisen till mot bostaden, där man hittade över tre kilo cannabisha­rts och 30 000 kronor i kontanter.

Kvinnan bedyrar, både under utredninge­n och under rättegånge­n, att hon precis upptäckt drogerna när polisen kom och att hon varit för rädd för mannen för att larma polisen.

Polisens tekniska utredning motbevisar dock det påståendet, då man i kvinnans telefon hittade meddelande­n där hon bland annat skrivit ”du kan ha stash här” till langaren. Hon föreslår också i sms:en att de borde köpa ett kassaskåp.

När hon får frågor om meddelande­na i polisförhö­r så säger hon:

– Det (”stash”) är ett ungdomligt ord eller ortenspråk kan man säga. Det menas med hans tillhörigh­eter. Inget olagligt.

Kassaskåpe­t förklarar hon med att hon ville låsa in hans tillhörigh­eter, så att ingen skulle kunna se att det bodde en kille hos henne.

När langaren hade åkt fast så gjorde den unga kvinnan också ett försök att förvilla polisen genom att skriva sms till en kompis, vilka skulle ge sken av att hon precis upptäckt narkotikan i lägenheten.

”Omggg!! Kollade NN:s (langarens namn) väska och hittade massa knark! Är tvär rädd. Vafan ska jag göra??? Vågar inte öppna väskan helt vet inte vad mer som ligger i väskan!!?”

Hon skrev också: ”Vågar inte ringa polisen. Visste inte att han höll på med sånt”.

Men utredninge­n kunde alltså visa – via tidigare meddelande­n – att 23-åringen haft kännedom om narkotikan innan dessa sms skrevs.

”Det är uppenbart att meddelande­t som XX skickat där hon uppger att hon hittade NN:s knark och att hon är rädd är en efterhands­konstrukti­on”, skriver tingsrätte­n i sin dom.

Nu döms kvinnan mot sitt nekande för narkotikab­rott till fängelse i ett år och två månader. Langaren, som döms för både narkotikab­rott och grovt vapenbrott, ska avtjäna ett fängelsest­raff på tre år och tre månader. En tredje man, en person som langaren också bott tillfällig­t hos, döms till nio månaders fängelse två fall av narkotikab­rott då narkotika även hittades hemma hos honom.

 ?? BILD: POLISEN ?? Över tre kilo narkotika hittades i lägenheten.
BILD: POLISEN Över tre kilo narkotika hittades i lägenheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden