Kungsbacka-Posten

Här fångas brottet på film – ”Vandraren” inför rätta

Kungsbacka: ”Vandraren” sitter häktad för tre fall av misshandel. Samtidigt åtalas han för en rad oprovocera­de brott mot Kungsbacka­bor. Bland annat misstänks han ha vandaliser­at fem bilar vid olika tillfällen. – Han är väldigt obehaglig, säger ett av offr

- Tobias Sandblom tobias.sandblom @kungsbacka­posten.se

Offren är alla helt slumpmässi­gt utvalda. Den så kallade Vandraren åtalas nu för en rad fall av skadegörel­se.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har fått sitt namn eftersom han ofta ses gå långa sträckor. Främst mellan Åsa och Kungsbacka.

Den 12 september förra året var han vid Rågelund mellan Åsa och Frillesås. Där mötte han en person som sa hej till honom.

– Han blev aggressiv med en gång och skrek ”Är du här för mig?” Jag backade därifrån. Det var väldigt obehagligt, säger personen i fråga i polisförhö­r.

Senare fick han se att någon gjort en buckla på hans bil. Ett vittne, som stod en bit bort, mötte Vandraren som ska ha sagt ”hälsa honom att jag gjort en buckla i hans bil”.

En man hade parkerat sin bil vid Hede pendelpark­ering för att åka till jobbet. När han kom tillbaka på kvällen var bilen repad. Mannens Tesla hade dock spelat in hela sabotaget.

– Jag och min granne kollade på filmen. Vi blev båda förbannade. Jag har förstått sen att den här mannen gjort liknande mot andra personer i kommunen, säger brottsoffr­et i förhör.

Den misstänkte identifier­ades som Vandraren.

Vid ett annat tillfälle berättar par hur de skulle hämta äpplen på en tomt i Åsa. Där mötte de Vandraren. Kvinnan i sällskapet hörde att mannen vrålade mot dem. När paret hämtade äpplena, hörde kvinnan ett ljud från bilen. Senare kunde de konstatera att någon rispat bilen.

Ett annat par berättar att de varit på banken och parkerat på stadshuset. Väl tillbaka i bilen hörde de en duns.

– Jag trodde det var en gren eller något, men då berättade min fru att en person kastat en sten på bilen. Vi ropade efter honom, men han bara gick iväg, säger mannen.

Paret tog bilder på den misstänkte och han kunde identifier­as som Vandraren.

En man berättar för polisen hur han satt och läste en tidning på kulturhuse­t Fyren.

– Det kom en man förbi. Han tog mina glasögon och knäckte dem på mitten. Sedan slängde han dem på marken och fortsatte in på biblioteke­t, säger offret.

Polisen larmades till platsen och fick där tag på Vandraren, som lugnt satt och läste tidningen.

– Inga myndighete­r kan vinna över mig, sa mannen till polisen.

Men det är också i stort sett det enda han sagt. I polisförhö­r har Vandraren inte sagt någonting. I samtliga fall säger mannen att han varken erkänner eller förnekar brott.

För närvarande sitter Vandraren häktad i ett annat mål, där han misstänkt för tre olika fall av misshandel i Kungsbacka kommun. Också här tycks offren vara slumpmässi­gt utvalda.

 ?? BILDER: POLISEN ?? Mannen, som kallas Vandraren, misstänks ha vandaliser­at en rad bilar. Här repar han en bil på Hede pendelstat­ion.
BILDER: POLISEN Mannen, som kallas Vandraren, misstänks ha vandaliser­at en rad bilar. Här repar han en bil på Hede pendelstat­ion.
 ?? ?? En målsägande fick sin bil tillbuckla­d. Misstänkt person är Vandraren.
En målsägande fick sin bil tillbuckla­d. Misstänkt person är Vandraren.
 ?? ?? Bilen som repades på Hede pendelstat­ion.
Bilen som repades på Hede pendelstat­ion.
 ?? ?? Den här bilen repades i Åsa när ett par skulle hämtas äpplen.
Den här bilen repades i Åsa när ett par skulle hämtas äpplen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden