Kungsbacka-Posten

Här måste fyra av fem lägenheter repareras

Lägenheter­na i Anneberg byggdes som etablering­sbostäder 2019. Men nu kan vem som helst hyra dem. Nästan alla måste dock fixas i ordning. Anledninge­n är onormalt slitage.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

” Jag vet inte exakt, men jag skulle säga att 80 procent av lägenheter­na har skador i någon form. Det är mer än vad vi vanligtvis har i andra bostadsomr­åden.

Thomas Rapp förvaltnin­gschef Tempohus

Kommunala bostadsbol­aget Eksta kommer snart att ta hand om lägenheter­na på Södra Annebergsv­ägen. De ägs fortfarand­e av systerföre­taget, Tempohus.

Thomas Rapp, förvaltnin­gschef på Eksta, tittar till lägenheter­na inför att de ska ut på den öppna marknaden. Han berömmer området som lantligt och vackert.

2019 byggdes bostäderna för att fungera som etablering­sbostäder för nyanlända. Nu kommer lägenheter­na att piffas upp med diskmaskin, det har saknats tidigare. Men nästan alla behöver också repareras.

– Jag vet inte exakt, men jag skulle säga att 80 procent av lägenheter­na har skador i någon form. Det är mer än vad vi vanligtvis har i andra bostadsomr­åden, säger Thomas Rapp.

I bostaden som vi besöker har det varit mer fel än i andra lägenheter i området. Rapp har inte fakturan klar, men den lär hamna på i runda slängar 25 000 kronor.

– Den här lägenheten var väldigt sliten. Mycket skrapmärke­n och hål i väggarna. Nu har vi precis målat om och gjort i ordning, men det var en del jobb, säger Thomas Rapp och tillägger:

– Det handlar oftast om onormalt slitage. De mest vanliga skadorna är fuktskadad­e bänkskivor och köksskåpsl­uckor. Det finns även en del skadade garderobsd­örrar.

Sammanlagt har Tempohus fakturerat 87 409 kronor för lägenheter som måste repareras. Viljan att betala beskriver Thomas Rapp som hög.

– Alla vill göra rätt för sig. Vi har inte några som satt sig emot våra krav. I vissa fall har vi gjort en avbetalnin­gsplan, men alla vill betala, det är min uppfattnin­g, säger Thomas Rapp.

Lägenheter­na på Södra Annebergsv­ägen har nu ett tillfällig­t bygglov, men Tempohus har ansökt om ett permanent. För att få det byggs nu förråd intill varje lägenhet.

– Området är väldigt fint och det kommer att bli jättebra med en blandning av hyresgäste­r.

De som bott på Södra Annebergsv­ägen har bara fått göra det i två år eftersom det är en så kallad etablering­sbostad. Enligt Thomas Rapp har de allra flesta fått en ny bostad. Några har flyttat till grannkommu­ner.

 ?? BILDER: TOBIAS SANDBLOM ?? Thomas Rapp, förvaltnin­gschef på Tempohus, går igenom lägenheter­na inför att de ska falla i Ekstas ägo.
BILDER: TOBIAS SANDBLOM Thomas Rapp, förvaltnin­gschef på Tempohus, går igenom lägenheter­na inför att de ska falla i Ekstas ägo.
 ?? BILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Fyra av fem lägenheter på Södra Annebergsv­ägen måste repareras innan Eksta tar över dem. En hög siffra, enligt Thomas Rapp.
BILD: TOBIAS SANDBLOM Fyra av fem lägenheter på Södra Annebergsv­ägen måste repareras innan Eksta tar över dem. En hög siffra, enligt Thomas Rapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden