Kungsbacka-Posten

Bildelar stjäls på uppfarten – lyxbilar extra utsatta

- Mia Sandblom mia.sandblom@kungsbacka­posten.se

Halland: En liga misstänks ha stulit delar från exklusiva bilar i sydligare delen av Halland. Nu uppmanar polisen boende i Kungsbacka att också hålla koll. Särskilt ägare av BMW och Porsche. – Den här typen av brott har en tendens att flytta på sig, säger kommunpoli­s Jenny Sjöström.

Den senaste månaden har bilägare med fordon i en lite dyrare prisklass varit extra utsatta i Halland. Hallandspo­sten rapportera­de om 16 inbrottsst­ölder i Porsche, Mercedes-Benz, Audi och BMW på bara några dagar. Det handlade då om fall i Halmstad och Falkenberg.

"Det är värt att uppmärksam­ma eftersom den här typen av brott har en tendens att flytta på sig

I Kungsbacka har man än så länge varit relativt skonade, men polisen uppmanar ändå till vaksamhet.

– Vi har haft någon enstaka stöld här, men det är värt att uppmärksam­ma eftersom den här typen av brott har en tendens att flytta på sig, säger Jenny Sjöström.

Hon säger att det är reservdela­r som stjäls. Det kan vara både interiör, eller yttre delar. Många bilar får rutan krossad, men det finns också exempel på att fronten skurits upp för att komma åt exempelvis bränslepum­pen. Hallandspo­sten rapportera­r om rattar, airbags, instrument­paneler och framlyktor som plockats ur.

– Vad som stjäls är väldigt olika, det kan vara ratten eller backspegla­rna eller vad som helst. Just nu har Porsche och BMW varit extra utsatta, men det kan ändra sig, säger Jenny Sjöström.

Kungsbacka­polisens varning lämnas alltså i förebyggan­de syfte, och förhoppnin­gen är att uppmärksam­heten kan avskräcka eller hindra framtida inbrott.

– Det är jättesvårt att skydda sig, men man kan tänka på hur man parkerar. Låta bilen stå så att man har uppsikt från huset, ställ bilarna tätt så att de är svåra att ta sig in i. Kanske fästa en kamera på fordonet, så att den inte riktas mot gatan. Man kan vara uppmärksam om man gör några iakttagels­er, säger Jenny Sjöström.

Jenny Sjöström kommunpoli­s i Kungsbacka

 ?? BILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Jenny Sjöström är kommunpoli­s i Kungsbacka.
BILD: DANIEL BLOMQVIST Jenny Sjöström är kommunpoli­s i Kungsbacka.
 ?? ARKIVBILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Flera BMW-bilar har blivit av med sina rattar och aigbags.
ARKIVBILD: TOBIAS SANDBLOM Flera BMW-bilar har blivit av med sina rattar och aigbags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden