Kungsbacka-Posten

Tusentals drabbades när elen försvann

- Adam Elmervik adam.elmervik@stampen.com Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com Hanna Blomsterva­ll hanna.blomsterva­ll@stampen.com Hedda Ottestam hedda.ottestam@stampen.com

Åsa: På torsdagen gick elen för över 20 000 av Ellevios kunder i Kungsbacka. Orsaken var en luftlednin­g som av okänd anledning plötsligt föll ner. – Det är väldigt ovanligt, säger Elina Jansson, pressekret­erare på Ellevio.

Strömavbro­ttet inträffade klockan 10.48. Över 20 000 kunder påverkades, främst Halland men också i Västra Götaland.

Tio minuter efter det avbrottet fick räddningst­jänsten ett larm om att en kraftledni­ng hade ramlat ner på en byggnad i Rya industriom­råde i Frillesås.

– Vi är på plats och har spärrat av området och inväntar nätbolaget, sa Fredrik Östlund, larm- och ledningsop­eratör på räddningst­jänsten, vid tidpunkten.

Enligt elnätsbola­get var det denna händelse som orsakat avbrottet och de berättade att en luftlednin­g hade gått av och åkt i backen. Men varför det skedde är oklart.

– Vi har personal som reparerar den nu, sa Elina Jansson, Ellevios pressekret­erare, vid 13-tiden.

Ellevio kopplade om all ström med det lokala nätverket och klockan 15.15 var strömmen tillbaka. Men tre timmar senare gick strömmen för kunderna i södra Kungsbacka igen. 2 577 kunder drabbades.

– Nu var det en del av det lokala nätet som blev överbelast­at. Den lokala ledningen höll helt enkelt inte för trycket, säger Jesper Liveröd.

Ellevio försökte hitta en lösning.

– I värsta fall får vi sätta in tillfällig­a elverk. Det är en lösning vi kan ta till om inget annat fungerar. Det här är en exceptione­ll situation, säger Liveröd och fortsätter:

– Vi har haft problem med detta område tidigare. Det här var det sista som Kungsbacka­borna behövde. Vi beklagar verkligen situatione­n.

Vid 21-tiden på torsdagen kunde man se på Ellevios hemsida att strömavbro­ttet var löst.

Under fredagsmor­gonen berättar Jesper Liveröd att luftlednin­gen som föll ner under torsdagen återigen sitter där den ska och ger ström som vanligt.

Tekniker har arbetat hela kvällen och natten med att skarva ihop och sätta samman ledningen igen.

– Det handlar om högspännin­gsledninga­r på 50 000 volt och är ett enormt svårt och komplext arbete som tog sin tid, säger Liveröd. Hur vanligt är det att sådana här ledningar faller ner helt plötsligt?

– Det händer i princip inte. Vi har tillsatt en störningsu­tredning, en sorts haverikomm­ission, som påbörjades redan igår för att utreda hur det kunde hända. Det kan ta allt ifrån några dagar till veckor innan vi vet vad det var som hände, säger Liveröd.

– Det tillhör inte det normala att linan fysiskt går av. Det kan hända på grund av oväder, men inte på det här sättet. Det är väldigt ovanligt, säger Elina Jansson.

 ?? BILD: MIA SANDBLOM ?? Räddningst­jänsten spärrade av området.
BILD: MIA SANDBLOM Räddningst­jänsten spärrade av området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden