Kungsbacka-Posten

Mystiska anledninge­n till elavbrotte­t utreds

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

Elledninge­n är mycket kraftigt och hänger i luften. Helt plötsligt gick den av. Nu utreds anledninge­n. Orsaken till kabelbrott­et kan vara någon form av sabotage. – En sån här ledning går inte av utav sig själv, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Det första strömavbro­ttet, som drabbade Åsa, Frillesås och Gottskär, kom 08.37 på torsdagsmo­rgonen, men det var ganska kort.

Det första större strömavbro­ttet kom lite drygt två timmar senare.

Räddningst­jänsten slog då larm till Ellevio angående en trasig elledning i Rya industriom­råde i Frillesås. Det är en ledning från regionnäte­t, en tjock ledning som används till industrier. Den hade först gått av lite grand, sedan helt och hållet.

– Den hänger alltså i luften och en sån ledning går inte av utav sig själv. Jag är väldigt försiktig med att spekulera i detta. Vi har tillsatt en haveriutre­dning, en så kallad störningsu­tredning, säger Jesper Liveröd.

Han säger att det är ovanligt med den här typen av utredninga­r, men beskriver också händelsen i Frillesås som ”exceptione­ll”.

– Jag vet att vi har gjort en utredning tidigare när ett stag gick sönder i Mölndal. Nu går vi till botten med vad som orsakade brottet på elledninge­n. Utredninge­n håller på i upp till två veckor.

Tror du det beror på yttre påverkan?

– Jag vill inte förekomma utredninge­n. Men jag kan väl säga så mycket som att en sån här ledning går inte av i luften. Det är en väldigt tjock ledning, det har jag aldrig varit med om.

Kan det vara främmande makt som ligger bakom?

– Jag vill som sagt inte spekulera i det. Det har ju skett en incident av något slag, men närmare än så vill jag inte gå, säger Jesper Liveröd. Är polisen involverad i utredninge­n?

– Våra entreprenö­rer och montörer, som jobbade hela natten med detta, undersöker orsaken. Om det är så att vi behöver kontakta ordningsma­kten, så gör vi det.

 ?? BILD: ELLEVIO ?? Här är den trasiga elledninge­n. ”Den går inte av utav sig själv”, säger Jesper Liveröd, presschef.
BILD: ELLEVIO Här är den trasiga elledninge­n. ”Den går inte av utav sig själv”, säger Jesper Liveröd, presschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden