Kungsbacka-Posten

God livsplats kräver grön politik

-

Det har under den senaste tiden blivit alltmer uppenbart att regeringen inte kan ta ansvar för varken klimatet eller välfärden.

Trots den akuta klimatkris­en väljer partierna i regeringsu­nderlaget att öka utsläppen och nonchalera­r forskninge­ns varningar. Vår välfärd försämras medan löften till vårdperson­al bryts.

Och samtidigt som detta sker har regeringen gått ut med att man vill se över sänkt skatt på kapitalink­omster, flygresor och fossila bränslen. Det innebär dålig beredskap både för säkerheten i närtid och på längre sikt.

Miljöparti­et lägger en budget för Sverige med inriktning på rättvis omställnin­g som prioritera­r klimatarbe­tet, stärker välfärden och bekämpar ojämlikhet­en. Vi måste möta klimatkris­en med politik som minskar utsläppen både nu och på lång sikt samtidigt.

I Region Halland går ekonomin nätt och jämnt går ihop, visar årsredovis­ningen för 2023. Vår region klarar sig ekonomiskt bättre än andra regioner även när regeringen håller nere statsbidra­gen, tack vare att många hallänning­ar har det ganska gott ställt och betalar mycket skatt. Regionen har också varit lyckosam i sina placeringa­r av pengar.

Samtidigt fortsätter Region Halland att påverka klimatet i fel riktning. Halland ligger fortfarand­e på jumboplats när miljöpåver­kan jämförs med andra regioner. Personalen har det tufft. Halland ligger sämst till i Sverige när det gäller jämställdh­et.

Miljöparti­et konstatera­r att det är en bra bit kvar till att nå visionen om ”bästa livsplatse­n”. Ökade statsbidra­g kan hjälpa en bit på vägen. Men det behövs också kreativite­t, beslutsamh­et, insikter och handlingsk­raft hos de styrande i regionen – annars sitter vi där om fem år när Fehmarn bält-förbindels­en öppnar med ännu mer transittra­fik på E6 och fler missade möjlighete­r att bli ”bästa livsplatse­n”.

Jan Riise

riksdagsle­damot MP

Maria Losman

ordförande Miljöparti­et Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden