Kungsbacka-Posten

Nyfiken på att ha sex med en man – hur gör jag?

- Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej Kalle.

Jag är en kille på 23 år som är sugen på att ligga med en kille. Jag är oskuld och nervös inför att träffa någon för första gången. Kan tillägga att ingen vet om min läggning. Vad ska jag tänka på?

Hej!

Att utforska sin sexualitet är en spännande resa för många. Att ha sex första gången förknippar många med spänning och nervositet. Och när det är klart så kan känslorna vara annorlunda. Du har inte förlorat något och kroppen har inte förändrats. Därför brukar jag säga sexuell debut i stället för att typ ha ”förlorat oskulden”.

Som alltid när vi ska testa nya saker gäller en rad gemensamma principer. Egentligen oavsett om det handlar om sex eller något annat. Jag tänker att det är viktigt att vara mer medveten om sina känslor kring vad som komma skall.

Kalle Norwald, leg. psykoterap­eut, svarar på frågor om sex och samlevnad

Du skriver själv att du är sugen på att ligga med en kille. I mina öron låter det som en lust och en nyfikenhet. Vad är det som väcker dessa känslor hos dig? Vad är det som väcker nyfikenhet­en hos dig? Vad önskar du göra första gången? Vad vill du absolut inte göra? Genom att måla upp en bild av detta så blir du mer säker på dina egna önskningar och behov. Det gör att sexet mer sannolikt kommer att vara bättre.

Du skriver även att du är nervös inför första träffen. Vad väcker nervositet­en? Att du eventuellt inte känner killen? Eller kanske redan gör det? Att inte vara bra? Många jag har mött genom åren som ska ha sex för första gången är nervösa just för det. ”Tänk om jag inte är bra på en gång?!”. Grejen är ju den att det är svårt att vara jättebra på något en aldrig gjort förut. Vi sätter oss exempelvis inte på en cykel och cyklar på en gång. Vi ramlar ett par gånger. Får stöd av någon annan medan vi svajar oss framåt. Och så övar vi.

Sex är egentligen samma sak. Och precis som vi skyddar huvudet med en hjälm när vi cyklar ska vi även skydda oss när det kommer till sex. Säkrare sex är viktigt för att bland annat inte få sexuellt överförbar­a infektione­r exempelvis klamydia eller gonorré. Dessa infektione­r, om de går obehandlad­e, kan leda till olika komplikati­oner och om det skulle bli så att man får något av dem finns det hjälp att få av sjukvården.

Vi kan skydda oss från infektione­r genom att exempelvis ha sex på sätt som minskar risken för överföring. Oral- eller munsex har lägre risk att överföra bakterier och virus i jämförelse med exempelvis vaginal- eller analsex utan kondom. Även om risken finns så är den ändå mindre. Kondom är ett bra skydd mot dessa infektione­r, men även mot ångest för att eventuellt ha fått en infektion när ligget är klart.

När det kommer till valet av kille så tänker jag att det är en god idé att du försöker möta någon som du uppfattar som snäll och attraktiv. Det är också bra att du upplever dig kunna förmedla vad du vill och inte vill, och samtidigt vara uppmärksam på vad han vill och inte vill. Och blir du osäker är det alltid bättre att fråga en extra gång.

Tänk också på om du träffar en person du inte mött tidigare att först kanske träffas på en offentlig plats. Om ni exempelvis tar en kaffe eller något annat innan så hinner du få en uppfattnin­g om killen. Är känslan bra och lusten kommer till er båda så kan ni ta nästa steg och gå till något ställe att utforska sex tillsamman­s. Om känslan inte är det så kan du alltid säga nej och avbryta träffen, för att försöka igen en annan dag med en annan kille.

Gå i din takt och gör det som känns rätt för dig. Genom att ta dessa steg kan du göra din första sexuella upplevelse med en annan kille till en positiv och på något sätt minnesvärd händelse.

Lycka till!

"Om känslan inte är det så kan du alltid säga nej och avbryta träffen

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T/TT ??
BILD: STINA STJERNKVIS­T/TT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden