Kungsbacka-Posten

Efter tuffa åren – krögaren Daniel Vanpalo bytte bana mitt i livet

- Mats H Ljungqvist mats.h.ljungqvist @kungsbacka­posten.se

Under pandemins hårda krogrestri­ktioner blev Daniel Vanpalo på Grevens Gastro något av en talesperso­n för hela branschen. Samtidigt upptäckte han att livet var mer än att stå bakom en bardisk. Nu har han sadlat om, utbildat sig, bytt bransch och ser fram emot mer tid med familjen och barnen. – Jag har aldrig mått bättre, säger den populära krögaren.

För många blev Daniel ett ansikte för Kungsbacka­s krogliv, när pandemin drog in över restaurang­branschen. Han syntes ofta i media och var inte rädd att kommentera hur åtstramnin­garna slog under den mest intensiva smittsprid­ningen.

Samtidigt innebar de där tuffa åren att han började fundera på livet. När krogen tvingades dra ner på öppettider­na, fick Daniel plötsligt mer tid för familjen.

Och att hinna hem i tid för att natta 1,5-åriga sonen Vincent blev allt viktigare.

– Det var som att jag plötsligt såg allting jag missat med mina äldre barn och jag insåg att livet är mer än karriär och att bara jaga efter att dra in pengar. Som entreprenö­r hade jag uppnått mina mål, jag hade satt mina omsättning­srekord, och så kanske jag hade missat massor på hemmafront­en i stället. Det var då jag började fundera på att göra något annat, berättar han.

Daniel drev sedan 2014 Grevens Gastro nere vid ån och öppnade upp restaurang Bellis vid torget nästan samtidigt som pandemin rullade in. Men tankarna på att jobba med något annat bet sig fast.

– Att jobba i restaurang­världen är ett sätt att leva och jag har träffat otroligt många roliga och fina människor under den här tiden. Men jag kände att passionen hade slocknat, berättar Daniel.

Hösten 2022 hittade han en köpare till Grevens Gastro och började leta efter ett jobb. Förhoppnin­gen var att hitta något med mer ordnade tider, så han kunde vara mer hemma med familjen.

– Jag sökte några industrijo­bb, men insåg snabbt att ska jag ha en inkomst som går att leva av, så måste jag studera och utbilda mig, säger Daniel.

Och som den entreprenö­r han är så listade Daniel upp alternativ och gjorde research. Han kollade av både hur långa utbildning­arna var, lönen de skulle ge, men framför allt om det fanns jobb att få efter avslutad examen.

– Jag har alltid varit fascinerad av psykologi och det undermedve­tna och tittade faktiskt på att bli socionom, men den arbetsmark­naden kändes inte så rolig. Affärsutve­cklare var ett annat alternativ, men det blev till slut att jag sökte in på en yrkesutbil­dning till Frontend-utvecklare. Allt du ser på webben, i både appar och på hemsidor, bygger på Frontend, det är en bred bransch som utvecklas snabbt, säger Daniel Vanpalo.

Vi ses över en kopp kaffe på en uteserveri­ng vid torget. Daniel kommer i t-shirt och lätta sommarbyxo­r, om bara ett par veckor hämtar han ut sin examen som webb-utvecklare. I mars drog han in sitt sista ben till Kungsbacka­s krogvärld och sålde Bellis till nya ägare.

I veckan gick Daniel ut i sociala medier och berättade om sitt livsbeslut, att ta en annan bana och att välja familjen framför krögarkarr­iären.

– Jag har fått otroligt fin respons och väldigt mycket kärlek för det inlägget. Många tycker det är motiverand­e att någon vågar släppa taget för familjens skull och att man inte måste välja, att det inte måste vara antingen familjen eller karriären, säger han.

Vincent har idag hunnit bli fyra år och fick i vintras en lillebror, Oliver, just nu fyra månader gammal.

– Jag vill vara en närvarande pappa för dem, det är viktigare än att stanna kvar i tryggheten. Jag knyter redan kontakter och ska hitta ett jobb här i Kungsbacka där jag kommer trivas och som betalar okej. Jag har egentligen aldrig mått bättre, säger Daniel Vanpalo.

"Jag insåg att livet är mer än karriär och att bara jaga efter att dra in pengar

Daniel Vanpalo

 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Under pandemins hårda krogrestri­ktioner blev Daniel Vanpalo på Grevens Gastro något av en talesperso­n för hela branschen.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Under pandemins hårda krogrestri­ktioner blev Daniel Vanpalo på Grevens Gastro något av en talesperso­n för hela branschen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden