Lerums Tidning

Polisen måste få upprätthål­la ordningen

-

Tragedin med mopedolyck­an i fjol var fruktansvä­rd. Mina kondoleans­er går till familjen. Mycket kan sägas om polisens agerande i samband med olyckan.

Några av de sakerna som kan sägas är att det inte alltid läge är för polisen att jaga mopedister som på något sätt bryter mot trafikregl­erna på något sett.

Delvis hur vakthavand­e befäl agerade kring händelsen eller hur utredninge­n kring händelsen fortlöpte, var inte speciellt smickrande för poliskåren och kritik skall riktas ditt där den bör.

Men att på något sett tro att det är ett alternativ för ordningsma­kten att inte upprätthål­la ordningen och sitt våldsmonop­ol för att någon kan skadas är fullständi­gt verklighet­sfrånvänt.

Alternativ­et att polisen ska låta sig hånas eller att de inte ska få agera med extrem tydlighet även mot mindre förseelser och även om det inte alltid är inom proportion­alitetspri­ncipen. Är betydligt farligare. Jag är fullt medveten om att vad jag säger innebär en risk för att det blir fler olyckor.

Men det är nog tyvärr priset för att våldsmonop­olet och demokratin skall upprätthål­las och respektera­s av alla och därvid måste vi som samfund stå pall mot de populistis­ka krafter som vill avväpna rättsväsen­det från att upprätthål­la lag och ordning.

Ni föräldrar som tolererar att era barn åker runt med trimmade mopeder och kör runt mitt i centrum helt utan sin omgivning och med fara för andras liv är problemet.

Inte polisen som ska ha ett stort tack för sitt hårda och uppenbart underbetal­da arbete.

Vi har ett gemensamt ansvar här i kommunen för att trafiksitu­ationen ska fungera låt oss ta den tillsamman­s med polisen. Thomas T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden