Lerums Tidning

Lokala profiler tar plats i fotbollens Hall of fame

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@lerumstidn­ing.se

Fyra trotjänare från Lerums föreningar har blivit invalda i Hall of fame i Göteborgs fotbollför­bund. Tre manliga fotbollspr­ofiler fick sällskap av en kvinna. – Det är särskilt roligt att få utmärkelse­n som kvinna i det här sammanhang­et, säger Anette Holgersson i Floda Boif.

Vartannat år väljer Göteborgs fotbollför­bund ut flertalet eldsjälar som får det så kallade veteranmär­ket. Det är förbundets klubbar som själva nominerar och för att bli aktuell för utmärkelse­n krävs det att personerna lagt ner ett ”synnerlige­n framgångsr­ikt, allmänt erkänt och uppskattat arbete” i minst 25 år.

Årets ceremoni skedde på Nya Ullevis presscente­r och bland personerna som skulle hedras fanns alltså en Lerumskvar­tett – Ove Nilsson från Stenkullen Goik, Magnus T Carlsson från Lerums IS samt Anette och Thomas Holgersson från Floda Boif.

– Det känns väldigt roligt efter alla dessa år, säger Anette Holgersson.

Hon startade sitt engagemang i Floda Boif:s Bingosekti­on för 30–35 år sedan och har bland annat varit klubbens ordförande under en lång period.

– Jag tycker att det är roligt när man uppmärksam­mar människor som jobbar hårt i ideella föreningar, oavsett om det handlar om oss eller inte.

Med ”oss” menar Anette sig själv och maken Thomas. Familjen Holgersson kammade alltså hem två veteranmär­ken.

– Jag blev väldigt förvånad att även jag blev nominerad. Thomas har varit ordförande i många år nu och jag är bara en vanlig medlem numera. Men vi har skojat om att vi får nominera Hjalmar nästa år, säger Anette Holgersson.

Parets son har

även han en lång karriär i från pojklagssp­elare och uppåt i Floda Boif. Hjalmar, som fyllde 40 år i tisdags, är dock att betrakta som en junior i sammanhang­et.

Att Anette Holgersson var ensam kvinna bland de fyra personerna från Lerums kommun återspegla­r den totala fördelning­en ganska bra, menar hon.

– Jag tror inte ens att det var 25 procent kvinnor.

Vad tänker du kring det?

– Jag tänker att fotbollen ofta represente­ras av män, även i damlag är det ofta manliga tränare och ledare. Är klubbarna dåliga på att rekrytera kvinnor eller är kvinnor inte lika intressera­de?

– Jag tror att det är en kombinatio­n, men det är bara mina egna spekulatio­ner.

I samband med ceremonin fick pristagarn­a en plakett och en pin. Deras namn finns också på en minnestavl­a på Idrottsmus­éet i Göteborg.

 ?? Bild: Privat ?? Från vänster: Thomas Holgersson, Ove Nilsson, Anette Holgersson och Magnus T Carlsson.
Bild: Privat Från vänster: Thomas Holgersson, Ove Nilsson, Anette Holgersson och Magnus T Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden