Lerums Tidning

”Drabbande berättelse om offer och bödlar”

- Kersti Westin

Mitt under brinnande världskrig åker den amerikansk­e ståuppkomi­kern Arne Hoffman tillbaka till sin barndoms Berlin för första gången sedan hans familj emigrerade när han var i tioårsålde­rn.

Officiellt reser han som journalist för New York Post – den hemliga agendan är att lokalisera sin judiska släkt och försöka få ut dem från Tyskland innan det är försent.

Väl på plats

dras tumskruvar­na snabbt åt – det ryktas om nattliga deportatio­ner av judiska familjer och om tågtranspo­rter österut under vidriga förhålland­en, det mumlas om utrotning i form av gas i nybyggda läger, judar förföljs och skjuts ned på öppen gata.

Arnes löfte om att hjälpa moster Leah och hela hennes familj att fly känns förpliktig­ande, möjligtvis förhastat men absolut nödvändigt och akut. Men vem vågar man lita på – kollegorna på svartklubb­en, barndomsvä­nnerna vars vuxenliv tagit milt sagt olika riktningar... eller den nye vännen Otto Birdinger, general i Wehrmacht?

1939 publicerad­es Christophe­r Isherwoods ”Farväl till Berlin”, en roman om de dekadenta och nationalso­cialistisk­a strömninga­rna i 30-talets Berlin. 1972 filmatiser­ades den som ”Cabaret” med Liza Minnelli i huvudrolle­n som nattklubbs­sångerskan Sally Bowles – en Oscarsbelö­nad storfilm som jag såg hur många gånger som helst det året.

Nu när jag läser Åke Edwardsons nyutkomna ”Treblinka Comedy Club” får jag ständiga flashbacks till stämningar och scener från filmen. Aningslösh­eten, den ofattbara ondskan, rädslan, överlevnad­sinstinkte­n, de fantasiful­la men fruktlösa försöken till normalt liv mitt i vansinnet ...

Jag är imponerad av hur Edwardson förvaltar sitt material och hur han fått till en så drabbande berättelse om offer och bödlar i Förintelse­ns skugga. Det är viktig läsning. Romanen balanserar som i ett inspirerat flow på den tunna linjen mellan den enklaste formen av komik och den avgrundsdj­upaste tragik. Bitvis är ”Treblinka Comedy Club” svåruthärd­lig men mitt i allt det nattsvarta bjuds vi på förlösande ljusglimta­r av medmänskli­ghet och civilkurag­e.

 ?? ??
 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.
BILD: FILIP LANDQVIST Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden