Lev i nuet

Räkna ut din poäng

A = 4 poäng B = 3 poäng C = 2 poäng

-

Mellan 13 och 16 poäng

Vi antar att det är en bra sak att somna på mindre än fem minuter, men det är faktiskt ett tecken på övertrötth­et eller till och med allvarlig sömnbrist. Du vet förmodlige­n redan detta om du är trött under dagen och inte känner dig utvilad när du vaknar. Om det inte är dina barn som stör din sömn, kan några enkla förändring­ar i din sömnrutin göra stor skillnad för dina energinivå­er och ditt välbefinna­nde. Vårdguiden har många praktiska tips på sömnsvårig­heter på www.1177.se.

Mellan 10 och 12 poäng

Du kanske har en trött dag ibland, men du har en ganska hälsosam sömnrutin. Om du regelbunde­t somnar på mindre än 10 minuter efter att huvudet träffar kudden kan några justeringa­r ge dina energinivå­er en extra boost. Ta reda på hur mycket sömn din kropp behöver och lägg märke till om du regelbunde­t får den mängden. Gör sedan justeringa­r till din sömnrutin.

9 eller färre poäng

Om du somnar på cirka 15 minuter är du i den tursamma gruppen som får tillräckli­gt med sömn. Känner du dig också utvilad när du vaknar och om du sällan är trött under dagen ska du fortsätta som du gör, eftersom din sömnrutin helt klart är rätt för dig! Ta reda på vad som är din magiska mängd sömn så kan du kanske göra dig av med väckarkloc­kan för alltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden