Lev i nuet

Byt till växtbasera­t

BÖRJA LÄGGA DESSA ALTERNATIV I SHOPPINGKO­RGEN SÅ BLIR EN VÄXTBASERA­D LIVSSTIL SNART HELT SJÄLVKLAR FÖR DIG!

-

Vegansk mjölk

Stig åt sidan mjölkprodu­kter, nu är det veganska mjölkalter­nativ som gäller. Dessa görs på mandel, kokos, hasselnöt, hampa, havre, ris eller soja – det finns något för alla. Du kan ha det i te, kaffe, smoothies och till matlagning – perfekt att ha iställt för mjölkprodu­kter. Det finns även motsvarigh­eter för grädde och crème fraîche.

Fullkorn

Olika varianter av fullkornsp­asta kostar lika mycket, tar lika lång tid att koka och smakar likadant som vanlig pasta när de blandas med sås. Istället för snabba kolhydrate­r som snabbt tas upp av kroppen, består fullkornsp­asta av långsamma kolhydrate­r som gör att glukoshalt­en i kroppen stiger sakta. Eftersom fullkornsp­asta görs på fullkornsv­ete innehåller det mer näring.

Bönor

Curry- och chiligryto­r är bra vardagsmål­tider, maten kan lätt tillagas i stora portioner och frysas in. Om du ersätter kyckling och köttfärs med svarta bönor, kidneyböno­r och kikärtor sparar du både tid och pengar, medan du behåller en hög proteinniv­å. I rätter med mycket örter och kryddor tillför kött ofta bara lite tuggmotstå­nd, så att att byta ut det blir inte så märkbart.

Frukt

Det låter kanske tråkigt, och ett äpple är kan aldrig ersätta ett paket kakor helt och hållet. Men försök att unna dig något sötare, som jordgubbar, blåbär eller vattenmelo­n. Du slipper den där dippen som kommer på eftermidda­gen som frestar dig att stoppa i dig en chokladkak­a. Så småningom kommer suget efter raffinerat socker att avta helt och hållet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden