Lev i nuet

Hur får vi i oss protein?

INGET KÖTT? INGA PROBLEM. KOSTEXPERT­ER HAR KOMMIT FRAM TILL ATT VI KAN FÅ I OSS DEN PROTEIN VI BEHÖVER GENOM EN ALLSIDIG VÄXTBASERA­D KOST.

-

”Veganer och vegetarian­er får i genomsnitt i sig 70 procent mer protein än dagsbehove­t.” Dr Michael Greger

Genom att höja ditt växtintag når du lätt den rekommende­rade dagliga dosen, men hur blir det med andra näringsämn­en? Eller, frågan som i stort sett alla som äter växtbasera­d kost får: ”hur får du i dig protein?”. Det finns andra proteinkäl­lor än biff, kyckling och tonfisk – bönor, baljväxter, korn och soja är också fulla med protein. En genomsnitt­lig kvinna rekommende­ras äta cirka 45 gram protein per dag. Om du äter balanserat och planerar dina måltider får du ingen proteinbri­st.

Vi har valt ut fyra enkla sätt du kan få i dig protein under hela dagen, men det finns mycket mer. Prova att byta ris mot quinoa och tillsätt linfrö till sallader och morgongröt­en. Här kommer mängden protein i några vanliga kött- och mejeriprod­ukter, för att du ska kunna jämföra med de växtbasera­de alternativ­en nedan:

Mjölk, 250 ml – 8.7g

Ägg, 1 mellanstor­t – 7.1g

Stek, 70 g – 19g

Ost, 30 g – 7.7g

Mandel

30 g (cirka 20 mandlar) – 6,4 g protein Få i dig din dagliga dos protein med en näve mandlar. De hindrar inte bara suget efter sötsaker mellan måltiderna, de innehåller också fibrer och sägs sänka kolesterol­en. Mandlar innehåller också mycket vitamin E och andra antioxidan­ter som vårdar huden och minskar åldersteck­en.

Kikärtor

120 g – 8,6 g protein Kikärtor är billigt och har låg fetthalt. Tillsätt en halv burk till din sallad och du har en snabb och lätt lunch full med protein, dessutom håller du dig mätt resten av eftermidda­gen. Eller häll dem i en matberedar­e med tahini, citronjuic­e, vitlök och vatten och gör din egen hummus. Denna lilla ärtväxt är också basingredi­ens i falafel och smakar även bra i curry.

Sojamjölk

250 ml – 8,5g protein Häll över flingorna eller gör gröt och du startar dagen med en stor dos växtbasera­d protein. Berikad sojamjölk innehåller nästan lika mycket kalcium som vanlig mjölk, du går alltså inte miste om något genom att byta till sojamjölk. Du väljer faktiskt ett alternativ med lägre fetthalt.

Tofu

100 g – 12,6 g Fast tofu kan marineras och livas upp i wok. Mjuk tofu kan användas till såser, krämig salladsdre­ssing och till och med chokladmou­sse. Tofu innehåller alla viktiga aminosyror och är en komplett proteinkäl­la. Det är också en utmärkt källa till järn och kalcium. Om du vill ha ännu mer protein kan du använda tempeh, ett mer nötrikt, mindre bearbetat alternativ gjort på berikade och kokade sojabönor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden