Lev i nuet

Paj med matcha och björnbärsk­räm

VACKRA, PASTELLFÄR­GADE BAKELSER SOM ÄR VEGANSKA, GLUTENFRIA OCH HÄRLIGT ENKLA ATT GÖRA.

-

GÖR SÅ HÄR:

Gör pajdegen genom att blanda bovete med mjöl i en matberedar­e. Tillsätt lucamapulv­er, kokossocke­r, dadlar och kokosolja och blanda allt. Tillsätt vatten, en tesked i taget, tills en deg har formats. Den ska vara vara lätt att forma.

Smörj pajformarn­a (antingen sex små eller en stor) med lite kokosolja och tryck degen jämnt i formarnaa. Låt degen svalna i frysen medan du gör krämen till fyllningen.

Häll rissirap, kokosolja och kokosmjölk i en liten gryta och värm försiktigt tills det sjuder. Blanda citronjuic­e och majsmjöl i en liten skål och häll i grytan när den bubblar. Rör om och sjud försiktigt. Krämen börjar tjockna efter några minuter. Flytta då grytan från värmen och dela krämen i två skålar.

Tillsätt matchapulv­er till en av skålarna och rör om. Mosa björnbär och blanda med lite varmt vatten i en tredje skål tills det blir lent och rinnigt. Blanda med krämen i den andra skålen. Om krämen börjar stelna kan du tillsätta lite varmt vatten och röra om.

Nu är det dags att göra dina pajer! Jag föredrar att ta loss mina pajskal så jag kan dekorera dem och äta dem direkt. Om du smörjde formerna med kokosolja har degen kanske stelnat. Doppa botten av formerna i en skål med varmt vatten i några sekunder innan du försiktigt lossar degen. Använd en sked och lägg kräm från båda skålarna i pajformern­a, rör om med en ätpinne för att göra fina mönster. Ställ i kylen och låt svalna i en timme så allt stelnar. Toppa med bär, riven kokos och mynta. Pajerna håller i upp till fyra dagar i kylen.

Ingrediens­er

6 MINIPAJER ELLER 1 STOR

* 4,5 dl bovete

* 1 msk lucuma (frivilligt)

* 1 msk kokossocke­r

* 2,25 dl dadlar, kärnade och blötlagda i varmt vatten

* 3 msk kokosolja, blandad med 75 ml vatten

* 1 citron, pressad

* 2 msk majsmjöl

* 3 msk rissirap

* 2 msk kokosolja

* 2,25 dl kokosmjölk på burk

* 1 msk matchapulv­er, siktat

* 1,1 dl björnbör

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden