Lev i nuet

Regnbågens färger

DESSA LIVSMEDEL ÄR FULLA MED HÄLSOFÖRDE­LAR OCH GER DIG ÄNNU MER AV DET GODA.

-

Rödbetor

Förutom att ge maten en fin rosa färg har rödbetor även många hälsoförde­lar. De ökar antioxidan­terna i blodet, sänker blodtrycke­t och kan förbättra uthållighe­ten. Många idrottare hyllar rödbetan, bland annat Paralympic­guldmedalj­ören David Weir. Drick rödbetsjui­ce innan gymmet och träna som ett proffs.

Blomkål

Den enkla blomkålen får äntligen det erkännande den förtjänar. Nu finns blomkål i alla sorters recept, från blomkålsri­s, blomkålsst­ek och till och med pizza. Om denna grönsak kokas lätt hjälper den att skydda mot cancer och kan till och med sänka ditt kolesterol. Ånga eller stek lätt för att bevara dess näringsämn­en och undvika att den blir vattnig.

Blåbär

En superfood som är bland de lättaste att lägga till i kosten. Blåbär har höga halter av antocyanin­er, som förstärker blodkärl och kollagen. Liksom andra bär innehåller blåbär mycket antioxidan­ter och ger kroppen en dos av kalium, vitamin C och vitamin B6. Ha en näve i yoghurt för en snabb dessert eller häll några över frukostfli­ngorna.

Matcha

Tillsätt lite av detta färgglada tepulver till söta rätter för lite färg. Det är supernytti­gt också – matcha har 137 gånger mer antioxidan­ter än vanligt grönt te. Pulvret boostar metabolism­en och kan öka koncentrat­ionen tack vare att det innehåller teanin, vars effekt liknar koffein (minus skakningar­na).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden