Lev i nuet

GRÖNA FINGRAR

Designern Beci Orpin ger sina säkraste blomtips.

-

Min vän Sally Wilson har ett soligt rum bara för sina växter. Hon bor i en innerstads­lägenhet i en vacker gammal byggnad. Lägenheten har en liten glasverand­a och en välskött balkong bara för växterna. Efter första gången jag tillbringa­de en eftermidda­g på denna härliga plats var jag redo att flytta in. Högt i tak och byggnadens detaljer var imponerand­e, men kontrasten av grönskan mot stadens bullriga bakgrund gjorde att allt kändes ännu mer speciellt.

Förutom ett djungelrum mitt i stan har Sally något annat som jag inte har: mycket kunskap om att hålla växter lyckliga och friska. Jag blir visserlige­n bättre på att hålla mina växter vid liv, ju fler jag äger. Det viktigaste jag har lärt mig är vilken plats specifika växter trivs på.

Jag har bott i samma hus under de senaste tio åren, och det har tagit lite tid, men nu vet jag var en porslinsbl­omma passar bäst ( i badrummet på övervåning­en), var fönsterfik­usen trivs (den hatade vardagsrum­met, men älskar glasverand­an), och vilket rum som kan döda allt (kalla grottlika rum utan ljus).

Om du bor i en hyreslägen­het eller om du flyttar ofta kan det vara svårt att räkna ut detta. För att hjälpa har jag sammanstäl­lt en lista över mina favoritväx­ter (se sidan 82) – de som jag har hållit levande i minst ett år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden