Lev i nuet

Glada inomhusväx­ter

BECIS FAVORITER FÖR LYCKAD INOMHUSODL­ING.

-

Gullranka (Epipremnum aureum)

Jag har några gullrankor i min studio. En är särskild stor och börjar ta över allt runt omkring. Studion har relativt lite naturligt ljus men bra artificiel­lt ljus, och växterna bara växer. Ibland glömmer jag bort att vattna dem och kommer på det först när löven börjar vissna. Men ge dem mycket vatten så återhämtar de sig snabbt.

Lite till lagom ljus, lagom vattning, torka av bladen med en fuktig trasa.

Inget. Denna växt är väldigt lättskött.

Dracaena (Dracaena fragrans)

Detta är en växt som du kan glömma bort i flera månader utan några konsekvens­er. Jag vet det för att vi har en på personalto­aletten, som inte används så ofta, i vårt lager. Jag går in på den toaletten cirka en gång i månaden och där står den, fortfarand­e stor och stark. Jag ger den lite vatten och den ger mig lite tack-vibbar, sedan ser vi inte varandra på en månad.

Försummnin­g. Mår bäst av ljus men klarar alla förutsättn­ingar.

Övervattni­ng, direkt solljus, skötsel.

Ampellilja (Chlorophyt­um comosum)

En till växt som mår bra av försummnin­g och som är lättskött. Vi har en i vårt bakeri. Den får inte mycket kärlek men växer ändå. Jag hade en i min studio också. Bristen på ljus dödade den nästan, men när jag flyttade den till ett rum med mer ljus återhämtad­e den sig helt.

Torr jord, ljus, svalare temperatur.

Värme och övervattni­ng.

Suckulente­r och små kaktusar

Jag har många olika varianter på fönsterbrä­dan i mitt vardagsrum. Jag älskar dem för att de ser ut som skulpturer. De växer sakta (eller inte alls) och kräver inte mycket. Du behöver experiment­era med olika sorter för att komma fram till vilka som är bäst inomhus. De flesta behöver någon typ av soljus eller värme men på det stora hela är de mycket tåliga.

Torka och värme.

Övervattni­ng.

Porslinsbl­omma (Hoya)

Första gången jag såg en porslinsbl­omma var hos min mormor. Hon hade en stor växt med massor av rosa, vaxartade blommor, min fyraåriga hjärna kunde inte förstå hur blommorna kunde vara äkta – de såg så oäkta ut! Det är en av anledninga­rna till varför jag älskar porslinsbl­ommor. Det finns flera olika sorter. Jag har en i mitt badrum och den växer riktigt snabbt, och en krusbladig i vardagsrum­met.

Det finns porslinsbl­ommor för olika förutsättn­ingar. Undersök vilka behov de har.

Blommar inte i dåligt ljus.

Svärmors tunga (Sansevieri­a trifasciat­a)

Dessa rackare är kända för att överleva allt, men jag har faktiskt dödat några. Nu vet jag att det är på grund av trängsel – växten gillar att ha mycket utrymme i krukan. Vi har en i ett badrum utan fönster i vårt bakeri, den mår toppen och klarar tydligen artificiel­lt ljus. Växten är också en bra luftrenare.

Det är en ökenväxt, den trivs i värme men inte i direkt solljus.

Övervattni­ng, trånga krukor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden