Lev i nuet

Glada inomhusväx­ter

BECIS FAVORITER FÖR LYCKAD INOMHUSODL­ING

-

Fredskalla (Spathiphyl­lum)

Jag har haft många genom åren och det har alltid gått smidigt. Jag har en hemma som har bott på flera ställen: vår iskalla hall, på glasverand­an och i sovrummet. Jag ställer växten varsomhels­t och flyttar på den om den ser olycklig ut. Den verkar hantera kringfaran­det väl. Den tycker om vatten och avslöjar om den är törstig genom sina vissna löv.

Vattna en gång i veckan. Mår bäst på lite varmare platser (men inte för varma).

Ingen vattning.

Fönsterfik­us (Ficus elastica)

Jag brydde mig aldrig om fönsterfik­usar förrän jag fick en i rosa kruka i present. Kombinatio­nen av mörkgröna löv och den fina krukan fick mig att dregla. Det är en av mina favoriter nu. Först ställde jag min fönsterfik­us i vårt mörka vardagsrum men bladen började trilla av. Jag flyttade den till vår glasverand­a, som är varm men utan direkt solljus – nu knoppar nya löv förfullt!

Starkt indirekt ljus och måttlig vattning.

Förflyttni­ng, kalla tempera- turer, torka.

Philodendr­on (Klätterkal­la)

Dessa finns i många olika storlekar och sorter. Jag har en mellanstor på mitt vardagsrum­sbord, den tycks bli större varje gång jag tittar på den. Hittills verkar den trivas med det artificiel­la ljus den får. Jag har också en stor på vårt lager. Den var vissen och försummad men efter lite intensivvå­rd ser det ut som att den klarar sig. Jag har en i vardagsrum­met som mår okej men inte är helt nöjd med tillvaron.

Lite till lagom indirekt ljus, måttlig vattning, torka av bladen med en fuktig trasa.

Direkt solljus.

(fortsättni­ng)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden