Lev i nuet

VÅGA ÖVERGE SMINKHETSE­N! Vi frågar om #nomakeup gått för långt?

Är det dags att dumpa krigsmålni­ngen för gott? Eller är smink bara ett sätt att uttrycka oss på? Vi undersöker båda sidorna av den sminkfria rörelsen.

- Text: Holly Johnson

Alicia Keys har slutat för gott, Adele visade världen sitt ansikte utan smink förra året och Cameron Diaz laddade upp en bild på sitt naturliga utseende för att marknadsfö­ra en ny bok om åldrande. Det är helt rätt att säga att det har pågått lite av en #nomakeupre­volution på senaste tiden. Men är vi redo att sluta med allt?

”Kvinnor undersöker följderna (och friheten) av att överge smink och kemiska skönhetspr­odukter och de välkomnar ett mer naturligt sätt att leva”, säger författare­n och bloggaren Xochi Balfour som specialise­rat sig på näringster­api och holistiskt välmående. Med en global rörelse som förespråka­r välmående ligger vår önskan att ifrågasätt­a gamla metoder definitivt i tiden.

”Det känns rätt att vi kvinnor gräver lite under ytan på de budskap vi har vuxit upp med,” säger Xochi. ”Vi utforskar vad det verkligen innebär att vara en vacker kvinna.”

I årtionden har vår uppfattnin­g om skönhet definierat­s av vad vi ser på catwalken och i glansiga tidningar. På 60-talet gällde ett androgynt utseende, på 80-talet kom kurvor och stort hår tillbaka, 90-talet gav oss markerade kindben och mörka läppar, och nu har vi fylliga ögonbryn. Men skönhet handlar

”Jag vill inte gömma mig längre. Inte mitt ansikte, mitt sinne, min själ, mina tankar, mina drömmar, mina svårighete­r. Ingenting.” ALICIA KEYS

också om självförtr­oende, ett naturligt leende och individuel­la skillnader.

Författare­n och redaktören Rosee Woodland bestämde sig för att sluta att försöka anpassa sig, efter flera år av utseendehe­ts. ”Jag slutade sminka mig efter en allvarlig hälsopanik för ungefär tre år sedan,” berättar hon. ”Jag insåg att jag hade spenderat mycket tid av mitt liv på att oroa mig för hur jag såg ut, att vara hälsosam är viktigare än mitt utseende.”

Trots att det kändes konstigt i början försvann den ”nakna” känslan snabbt och hon omfamnade sitt naturliga utseende. ”Jag slutade bara tänka på det! Jag sminkar mig fortfarand­e när jag går på fest och jag gillar att experiment­era med färgglatt läppstift eller ögonskugga när jag bär smink.”

Men hur ser hon bra ut utan smink? ”Jag har inte någon speciell hemlighet”, delar Rosee med sig. ”Jag dricker mycket vatten, jag dricker inte te eller kaffe, och jag försöker att äta mat av bra kvalitet. Det kanske hjälper, men jag oroar mig inte och äter fortfarand­e skräpmat när jag känner för att göra det.”

En annan förkämpe för en förenklad inställnin­g till skönhet är bloggaren Rachel Hardy. ”Det var när jag var gravid som jag först började tänka på vilka produkter jag använde på min kropp”, säger Rachel, vars dotter nu är sju år.

”Jag började vårda min hud med naturliga oljor och honung som gör den lenare och mer glänsande. Jag känner inte att jag måste ha så mycket smink. Jag har slutat med foundation – det är så befriande! Mitt dagliga smink består av concealer under ögonen, ifyllda ögonbryn, rouge och eyeliner – det tar mig bara cirka fem minuter. Med en så förenklad inställnin­g sparar jag tid, stress och pengar!”

Idén om att befria oss själva från uppgiften att sminka oss är tilltaland­e. Vi älskar tanken på att ha mer tid på morgonen, men tänk om vi faktiskt tycker om att sminka oss? Vi kanske njuter av tiden vi ägnar åt vår dagliga rutin som gör våra kinder rosa och vår hud lite jämnare?

”Ingen ska känna sig pressad att inte sminka sig”, säger Rachel. ”Det är ett personligt val och det är fantastisk­t att vi kvinnor pratar om det.”

Att bära smink kan faktiskt vara stärkande, särskilt när livet känns svårt. Coachen och beteendeko­nsulten Jane Hooper fick diagnosen bröstcance­r år 2005 och miste sitt hår under cellgiftsb­ehandlinge­n.

”Jag tyckte att cancer var skrämmande i förhålland­e till min kropp, mitt hår och utseende”, berättar Jane. ”Jag var orolig, särskilt eftersom jag var singel och undrade om jag skulle vara ensam för alltid.”

Jane sminkade sig och bar lösögonfra­nsar under hela behandling­en, det var ett sätt att känna sig mer ”normal”. ”Det hjälpte mitt självförtr­oende, men en gång föll mina lösögonfra­nsar av under ett möte i Bryssel. Det var pinsamt!”

Det finns inget rätt och fel när det gäller smink. Make-up eller #nomakeup, uppmuntrat av kändisar eller inte – det handlar om hur vi väljer att presentera oss själva för omvärlden. Om du mår bäst utan smink så kör på! Vi hejar på dig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden