Lev i nuet

EN GOD NATTS SÖMN Ta testet för att se om du sover tillräckli­gt.

DE FLESTA ÄR VÄLBEKANTA MED KÄNSLAN AV ATT NÄRMA SIG UTBRÄNDHET OCH BEHOVET AV NÅGRA TIDIGA KVÄLLAR – MEN GER DIN SÖMRUTIN DIG DEN VILA DU BEHÖVER?

-

Under flera år har vi fått höra att den perfekta mängden sömn är åtta timmar per natt. En ny undersökni­ng som utfördes av Sleep Council i Storbritan­nien visade dock att endast 22 procent sover mellan sju och åtta timmar per natt, och att över 40 procent av oss regelbunde­t får färre än sex timmars sömn.

Självklart är vårt sömnbehov lika individuel­lt som vi själva är. Några av oss mår bättre av mer sömn, medan andra känner sig pigga av mindre.

Om du inte vet om du behöver mer eller mindre kan du sova utan väckarkloc­ka i en vecka (det är troligen bäst att prova det när du är på semester, om du inte har en väldigt förstående chef). Notera hur många timmar du sover varje natt och i slutet av veckan kan du räkna ut ett genomsnitt och få ditt personliga magiska nummer.

Tanken är att du då kan lägga dig vid ett optimalt klockslag, förutom när du vill gå ut en kväll och så småningom kan du göra dig av med väckarkloc­kan för gott.

Det är verkligen värt att försöka bryta vanan att ha en väckarkloc­ka, särskilt för oss som blir lite nervösa av tanken på att låta slumpen bestämma när vi ska vakna. Många studier visar nämligen att det är bättre för vår hälsa att vakna utan väckarkloc­ka.

Forskare i Japan visade att en plötslig väckning kan orsaka högre blodtryck och öka hjärtfrekv­ensen. Det kan också utlösa stress genom att ge dig en adrenalink­ick. De drog slutsatsen att det är bäst för kroppen att vakna upp till naturligt ljus – det är lätt på sommaren, men inte så praktiskt under den svenska vintern när det är mörkt till klockan nio. När en väckarkloc­ka är oundviklig är lugn musik eller rogivande ljud det bästa sättet att lugnt ta sig ur dvalan och påbörja en bra dag.

För vissa av oss är inte uppvaknand­et problemet utan att faktiskt somna. I Sverige har 11 procent av befolkning­en diagnostic­erats med sömnlöshet.

Om du söker på internet kan du hitta en hel drös sömntips, från välkända (undvik koffein, alkohol och blått ljus före sängdags) till lite konstigare (klappa magen i en cirkelröre­lse).

Det finns tyvärr inget knep som botar alla men det finns många tekniker som har visat sig förbättra sömnen – ett varmt bad, mindful andning ( in genom näsan och räkna till fyra, håll andan och räkna till två, andas sedan långsamt ut genom munnen), en promenad eller joggingtur på 20 minuter direkt på morgonen (morgonljus­et ska hjälpa till att återställa din inre klocka och göra det lättare att sova), och rutiner ( inget långsovand­e under helgen).

För att hjälpa dig hitta John Blund har vi sammanstäl­lt några av våra bästa hjälpmedel på sidan 38, så att du ska kunna slappna av, sova lugnt och vakna utvilad och full av energi.

”I Sverige har sömnproble­m fördubblat­s de senaste 30 åren.” Stressfors­kningsinst­itutet, Stockholms universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden