Lev i nuet

INTERVJU Illustratö­ren Kim Welling pratar om sina favoritpro­jekt.

Illustratö­ren och skaparen av Instant Comfort Pocket Box berättar om sina favoritpro­jekt och hur hon blir inspirerad.

-

Min kärlek till variation och nytt material innebär att jag kallar mig själv för designer av allt illustrati­vt. När jag var tio år visste jag att jag ville gå i konstskola, då trodde jag att det innebar att måla blommor, vilket jag gjorde, så mitt rum luktade alltid av oljefärg.

När jag var 17 år började jag studera modedesign på ARTEZ University i Nederlände­rna. Men när jag fick mitt första jobb som modedesign­er upptäckte jag snart att jag föredrog att designa mönstret på kläderna mer än själva kläderna. 2004 återvände jag därför till konstskola­n för att bli illustratö­r.

Många av mina idéer kommer från personliga upplevelse­r – irritation­er eller frustratio­ner. 2010 gick jag igenom ett svårt uppbrott med en pojkvän. Jag kände mig väldigt låg och tänkte: ”Jag behöver något som muntrar upp mig”.

Tidigare hade jag gjort panoramalå­dor för att lära mig skapa djup i en illustrati­on. Sedan läste jag om tändsticks­askdesign. De två sakerna klickade och jag fick idén om Instant Comfort Pocket Box – en liten låda med en 3D-illustrati­on och glada eller tröstande ord som du kan ha i fickan när du behöver tröst.

I februari 2011 öppnade jag min Etsy-butik och la upp de första lådorna. I början gjorde jag en av varje design eftersom jag skar varje del för hand, men så småningom investerad­e jag i en stansmaski­n som kunde skära ut de mindre pappersdel­arna.

Idéerna till mönstren kommer oftast från mitt liv – vårt husdjur Seb var inspiratio­n till kaninen. Jag tar också emot förfrågnin­gar ibland. Det var så katten blev till. Min sjöjungfru var en design till den holländska upplagan av tidningen Elle Girl, till lådor med horoskop-tema. Hon var Vattumanne­n, mitt tecken. Jag gillade henne så mycket jag gjorde en spin-off till min butik.

Den mest rörande förfrågan jag har fått var en speciell låda till en flicka med cancer. Min kund sa att hon kämpade som ett lejon och frågade om jag kunde göra en låda med ett litet lejon. Jag blir fortfarand­e känslosam när jag tänker på det.

Mitt största projekt hittills var en uppsättnin­g panoramabo­xar i naturlig storlek, till Amsterdams inrednings­mässa 2011. Jag ägnade flera veckor åt att klippa och montera för att skapa stads- och naturtema. Det var fantastisk­t att se mina mönster ur ett helt annat perspektiv.

Det jag älskar mest med att göra Comfort Boxes är att de ger människor så mycket glädje och tröst, trots att det är små och enkla saker. De är härliga att tillverka också. När det är dags att fylla på lagret i min shop kan jag tycka att det nästan är meditativt att skapa mina små panoramabo­xar.

Eftersom jag har två barn – en treårig son och en nyfödd tjej (och en ny kärlek!) har livet blivit ett pussel. Jag har fler planer och idéer än vad jag kan arbeta med, vilket är lite frustreran­de. När jag inte arbetar kopplar jag av med att baka och arbeta i trädgården. Jag älskar att baka. Det är något lugnande över att blanda ingrediens­er till en paj eller kakor. Om jag har en stressig dag börjar jag baka så snart barnen lagt sig. Jag har följt en sockerfri diet länge, så jag är expert på att göra smarriga men nyttiga godsaker.

Jag undervisar också i illustrati­on, jag älskar att dela med mig av min passion för konst. Jag lanserade nyligen #minidrawin­gspark på min blogg, Instagram och Facebook. Där lägger jag upp tips för att inspirera andra att rita och skapa.

Jag tycker verkligen om att få folk att le med mina verk. Jag fokuserar inte mycket på den stora ”världsfred­en” men tycker om att påverka på ett litet och personligt sätt, att göra en liten skillnad som förhoppnin­gsvis sprider sig vidare. Se mer av Kims arbete på: www.kimwelling.com

JAG TROR STARKT PÅ ATT DEN STÖRSTA BELÖNINGEN ÄR ATT FÅ NÅGON ATT KÄNNA SIG ÄLSKAD ELLER SEDD.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden