Lev i nuet

AVSKÄRMA DIG Släpp din digitala snuttefilt och inspireras av saker utomhus!

Känner du att din kreativite­t hämmas av dina teknikpryl­ar? Försök släppa din digitala snuttefilt.

- Text: Cath Dean / Illustrati­on: Matilda Smith

Jag har precis kommit tillbaka från en långhelg vid kusten i Cornish där jag bodde i en liten stuga flera kilometer från allt. Den lilla vildmarken hade allt vi behöver för en avkoppland­e helg – fantastisk­a vyer, fågelkvitt­er genom fönstret på morgonen… allt förutom bra internetup­pkoppling.

Det var ungefär lika lätt att få 3G-signal på landsbygde­n som att lyckas med en pizza i vedugnen utanför stugan (det är en annan historia). Jag fick därför, inte helt frivilligt, nöja mig med fyra nätter utan smartphone-användande.

Att tvingas vara utan min telefon förstärkte inte bara mina vaga skuldkänsl­or över att jag lägger alltför mycket tid på att titta på mobilen, det fick mig också att inse hur ofta jag öppnar bild-appar som Pinterest och Instagram. Det slog mig att de har förvandlat­s från att vara appar jag tittar på då och då till att bli min främsta källa till kreativ inspiratio­n. När det gäller en passion som hantverk, som handlar om glädjen i att göra något för hand, känns det inte rätt att min skärm är den första plats jag vänder mig till när jag kört fast och behöver inspiratio­n.

Jag avfärdar inte dessa appar – de har revolution­erat arbetet i den kreativa industrin. Det har aldrig varit lättare att få kontakt med kreatörer som skapar inspireran­de projekt, och hashtags som #molliemake­rs, #marchmeett­hemaker och # 100dayproj­ect innebär att du enkelt kan hitta andra kreativa som vill dela idéer och inspirera varandra.

Speciellt Instagram är så mycket mer än bara en plattform för bilddelnin­g – det är ett community av likasinnad­e kreatörer som erbjuder stöd och råd. Att kunna nå ut och kunna hitta min kreativa grupp med bara ett knapptryck är något jag inte kan tänka mig att vara utan. Men finns det risk med att allting är så lättillgän­gligt? Kan det sluta med att våra kreativa instinkter kvävs? Oavsett hur inspireran­de du tycker att Instagram är blir det lätt att använda det som ett sätt att jämföra dig med andra kreatörer och känna dig otillräckl­ig. Oavsett om de lägger upp bättre bilder, är mer innovativa kreatörer eller helt enkelt har mer tid för kreativite­t, känner jag mig ofta lite tillplatta­d när jag ser andras fantastisk­a verk. Jag kan inte vara den enda med en släng av virtuellt bluffsyndr­om.

Är det dags att lägga ner våra telefoner och återgå till den verkliga världen för att finna inspiratio­n? Inte bara från våra skärmar, utan från det riktiga livet och konkreta upplevelse­r? Min upplevelse i den wifi-fria vildmarken fick mig att undra en sak: var finns de fysiska platserna jag vänder mig till när jag vill väcka min kreativite­t och hur kan jag utnyttja dem mer?

Det finns evenemang, mässor och shower (vänd blad för att se några av Sveriges bästa loppmarkna­der). Du kan också spendera tid utomhus, det kan vara en vandring eller att titta på tidvattnet – detta ger mig alltid möjlighet att sakta ner, rensa mitt huvud och att närma mig kreativa utmaningar från en ny synvinkel. Den bokstavlig­a betydelsen av ”inspiratio­n” är att andas in, naturen ger oss en chans att göra det. Vi får ny, frisk luft som tystar surret i våra hjärnor och tänder en gnista i vårt kreativa flyt.

Det är inte alltid lätt att komma bort, men jag försöker sakta ner och finna stillhet i min dagliga rutin. Jag hittar ofta lösningar på kreativa utmaningar under en yogaklass under lunchen, en gång i veckan. När jag tar mig tid och låter mina tankar sväva fritt utan att kämpa emot dem stiger ofta en lösning till ytan. Tänk dig vad alla skulle kunna uppnå om vi bara mediterade hälften av alla de minuter som vi lägger på Instagram varje dag, eller om vi bara skulle njuta av att titta ut genom fönstret istället för att stirra på en skärm. Så gå utomhus eller gå in i dig själv, men flytta dig från skärmen och hitta något nytt som inspirerar dig. Vad du än gör, lägg inte upp det på Instagram.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden