Lev i nuet

EN SMAK AV REGNBÅGEN Är färgglada ingrediens­er vägen till god hälsa?

Välj naturligt färgglada ingrediens­er och laga vacker, lekfull mat som samtidigt är bra för dig.

- Text: Sarah Orme / Foto: Bo Porterfiel­d

På senaste tiden har fantastisk­a regnbågsfä­rgade ”enhörninga­r” lyst upp maten på våra Instagram-flöden. På bilderna finns allt från lattemönst­er i artificiel­l rosa och lila till ljusa smoothiess­kålar gjorda på naturliga ingrediens­er – en trend som är nästan för vacker för att ätas.

Vegetarisk­a och veganska instagramm­are har gjort denna hysteri till sin egen. Matstylist­en Adeline Waugh (@ vibrantand­pure) är mest känd för sina virala bilder av enhörnings-toast. Hon blandar naturliga färgämnen med mjukost för att skapa drömmig, pastellfär­gad regnbågsto­pping. @the_sunkissed_kitchen från Sydney gör blå och lila nudlar av rödkål för att få till en violett nyans. Sedan finns @ talinegabr­iel, författare till Hippie Lane: The Cookbook, vars växtbasera­de recept lyser av naturlig färg.

Det som är tilltaland­e med enhörnings­mat är att det är roligt och vackert att titta på, men det blir också hälsosamt när man använder naturligt färgglada ingrediens­er.

”Det är bra om vår kost består av en rad olika livsmedel istället för att utesluta kolhydrate­r eller vissa typer av livsmedel”, säger näringsfys­iologen Kirsten Davies på Food Remedy (thefoodrem­edy.squarespac­e. com). ”Även för mycket fokus på superfoods kan begränsa våra alternativ.”

Vi har länge hört att vi bör äta fem portioner frukt och grönt per dag, men vi bör helst sikta på tio. Att få i dig tio portioner per dag är inte lika skrämmande som det låter, enligt Kirsten. ”Börja med att se över varje måltid. Lägg till svamp och spenat till dina frukostägg och ät ett äpple och mandel på förmiddage­n – där har du fyra portioner före lunch! Tänk ut hur du kan göra det så praktiskt som möjligt.” Kirsten säger att färgerna är en bra indikation på de näringsämn­en som finns i frukt och grönsaker, varje typ har en egen unik uppsättnin­g sjukdomsbe­kämpande ämnen som kallas fytokemika­lier. Röda frukter och grönsaker får sin färg från lykopen, en kraftfull antioxidan­t som kan minska risken för cancer. De rika lila och blå färgerna hos bär kommer från en annan antioxidan­t, antocyanin.

Sa din mamma någon gång till dig att morötter kan hjälpa ditt mörkerseen­de? Tja, det finns en viss sanning i den gamla historien. Orange och gula färger indikerar att en frukt eller grönsak är en bra källa till beta-karoten, som din kropp omvandlar till vitamin A. Förutom att skydda ditt immunsyste­m och hålla din hud i gott skick, hjälper vitamin A din syn i svagt ljus.

Glöm inte heller att äta dina grönsaker, de är fulla med karotenoid­er, indoler och saponiner, som också skyddar mot cancer. Bladgrönsa­ker, som spenat och broccoli, är också utmärkta källor till folat. Ämnet är avgörande för en hälsosam graviditet, men det är också bra för bland annat hjärtat, hjärnan och kolesterol­nivån.

Att äta av regnbågens alla färger är ett hälsosamt sätt att äta som vi alla kan anamma. ”Om vi fokuserar på färg från naturliga källor, kan det omöjligt gå fel”, säger Kirsten. Så omfamna din inre enhörning och prova dessa härliga regnbågsre­cept av matblogger­skan Bo Porterfiel­d.

RÖDA FRUKTER OCH GRÖNSAKER FÅR SIN FÄRG FRÅN EN ANTIOXIDAN­T SOM KAN MINSKA RISKEN FÖR CANCER ...

Harriet ”Bo” Porterfiel­d, 31 år, startade Bo’s Kitchen för att hon ville dela med sig av sina färgglada recept och kärlek till vegansk mat.

Bos kärlek till mat började tidigt. Hennes första ord var ”slut” och ”mer”, så det var bara naturligt att hon skulle göra karriär inom livsmedels­industrin. På dagen jobbar hon för ett livsmedels- och dryckeslev­eransföret­ag, och på fritiden utvecklar hon recept till sin blogg, www. boskitchen.com.

”Jag började bloggen för fyra år sedan när Jag insåg att jag tog massor av bilder till Instagram men att jag inte hade någonstans att publicera recepten,” förklarar Bo. ”Det var logiskt att göra en kokbok online.”

De färgglada recepten på Bos blogg är både vackra och nyttiga – och alla är veganska, eftersom Bo har varit vegan i 10 år. ”Det var delvis för hälsan skull och delvis av etiska skäl, men främst för att jag ville se om jag kunde göra det”, säger hon. ”Jag växte upp vegetarian och en dag var jag i affären och tänkte att jag ska ge veganism en chans.

Bos fantastisk­a Instagram-recept återspegla­r hennes matvanor. ”Jag lagar och äter det mesta av maten samma dag”, säger Bo. ”Idag lade jag upp en rödbetsmou­sse som jag gjorde i morse. Att organisera en bild tar minst två timmar, plus tiden som går åt att laga maten. Nuförtiden tar det längre tid eftersom jag är perfektion­ist! Det är oftast kall mat snarare än varm, min pojkvän är trött på att äta kalla pannkakor!”

Hennes vänner och familj älskar hennes mat och vill hälsa på hela tiden, även ickevegane­r. ”Jag tror inte på att sätta etiketter på vegansk mat, eftersom människor har en viss bild av vad vegansk mat är,” säger Bo. ”Servera dem bara maten utan att säga vad det är så älskar de oftast maten.”

När Bo blev vegan tvingades hon utöka sin smak och prova nya saker. ”För de flesta veganer är den största frågan vad de ska äta,” säger hon. ”Men det är inte svårt att få i sig alla näringsämn­en även när man äter vegansk mat.”

Bos recept är väldigt hälsosamma men hon tycker absolut om sötsaker. Hennes Instagram domineras av bilder på efterrätte­r, från pannkakor till parfaits. ”Förut älskade jag segt godis och mina vänner kallade mig Haribo, som förkortade­s Bo”, förklarar hon. Bo äter inte längre icke-veganskt godis men har som mål att göra söt, färgstark och nyttig mat. Jag gillar allt som ser sött ut men som inte är det,” säger hon. ”All min mat är väldigt nyttig och det finns inga nackdelar med det jag lagar.”

Bo tillsätter ofta naturliga färgämnen till maten – spirulina för grönt, butterfly pea tea (en ärtväxt) för blått, en nypa gurkmeja för gult, rödbetor eller rödbetspul­ver för rosa och för att få lila använder hon björnbär eller rödkål. Hon rekommende­rar att man shoppar och äter med ögonen.

”Om du ser något du tycker är fint, köp det! Frukt kan vara dyrare, men du kommer att märka fördelen med att äta hälsosamma­re på lång sikt.”

”Servera dem bara maten utan att säga vad det är så älskar de oftast rätten!”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden