Lev i nuet

MIN LUGNA YTA Skapa en avslappnan­de atmosfär i ditt hem.

Niki Brantmark, författare och bloggare på My Scandinavi­an Home, berättar om platsen hon drar sig tillbaka till i sitt hem när hon behöver slappna av.

-

”Om du tittar över hustaket kan du skymta Öresunds gråblå hav. Det är väldigt rofyllt”, säger Niki Brantmark, när hon beskriver sitt favoritutr­ymme hemma – sovrummet på övervåning­en i huset hon bor i med sin man. Niki kommer från Storbritan­nien, men har bott i Malmö i över 10 år. Hon har anammat den svenska livsstilen och hennes blogg, My Scandinavi­an Home (www. myscandina­vianhome.com), handlar om inredninge­n i vårt eleganta land. Niki arbetar hemifrån och säger att hennes dagar är väldigt olika och innehåller allt från en fotografer­ing till att arbeta på ett bokprojekt. Hon har publicerat två böcker om inredning – Modern Pastoral och The Scandinavi­an Home (båda från Cico Books, pris 250 kr) – och jobbar för närvarande med sin tredje bok, som handlar om den svenska ”lagom”-filosofin. Niki jobbar hårt för att få tid med allt innan hennes barn kommer hem från skolan. Hon säger att hon alltid strävar efter en sund balans mellan arbete och livet – något hon lärt sig från svenskarna. Att komma ifrån jobbet hjälper Niki att rensa huvudet, även om det bara är för en timme. ”På vintern går jag till gymmet och när det är varmare går jag på en promenad, joggar längs stranden eller träffar en kompis”. Niki har tre barn och hemmet kan lätt bli stressigt, för att inte tala om bullrigt. Hon

finner lugnet i sitt sovrum. Det rymliga rummet är ljust tack vare fönster från golv till tak men mörkläggni­ngsgardine­r garanterar en lugn natts sömn. Niki har hållit rummet rent och fritt från mycket saker med flit, tillsamman­s med det blekgråa golvet och vita väggarna bidrar det till mer fridfullhe­t. Rustikt trä, fårskinn och linne bidrar med struktur och komfort.

”Jag älskar att spendera tid här och läser eller pratar i telefon med vänner i England, sover såklart”, säger Niki.

Trots att hon har en vacker rottingfåt­ölj vid fönstret, säger Niki att det är i sängen hon brukar krypa upp för att läsa och prata. Hon är mest bekväm i ett mysigt berg av kuddar ovanpå mjuka, gråa lakan. När det är varmt kopplar hon ofta av på balkongen och njuter av lite frisk luft.

Växter tillför färg till den neutrala inredninge­n. ”Jag tycker att växter bidrar med lugn i ett rum eftersom de kopplar ihop människan med naturen,” säger Niki. ”Studier visar också att växter också rengör luften.”

Naturen är också närvarande på ett mer abstrakt sätt, genom en tavla som heter ”Leaf me” av danska konstnären Silke Bonde, vars arbete är starkt inspirerat av naturen. Nikis val av belysning återspegla­r också hennes strävan efter ett rofyllt utrymme. Den stora taklampan ger ifrån sig ett mjukt, filtrerat ljus och dess dimmer gör det möjligt för Niki att välja ljus efter sitt humör. Hennes sänglampa tillför en industriel­l touch och ger den perfekta atmosfären för lugna lässtunder.

Inredning är oerhört viktig för Niki, både i arbetet och i familjeliv­et, och hon håller med om att hennes estetiska miljö återspegla­r hennes humör.

”Jag påverkas mycket av min miljö och gillar att hålla saker enkla och lugna. Jag vill börja och avsluta dagen på en fridfull plats.”

”Det gör stor skillnad att börja och avsluta dagen på en fridfull plats.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden