Lev i nuet

ATT RESA MED VÄNNER Hur överlever vänskapen en stressig semester?

Att förstå dig själv, dina behov och begränsnin­gar och samtidigt kunna kommunicer­a detta till andra, är nyckeln till en lyckad semester, säger reseblogga­ren Allison Green. Här är hennes bästa tips för att resa med vänner.

-

Att resa är fantastisk­t. Det öppnar dörrar till kulturer som du aldrig visste existerade. Det inspirerar kreativite­t och passion på ett sätt som du aldrig hade kunna föreställa dig. Det är också otroligt svårt. Språkbarri­ärer kan vara frustreran­de. Hungriga magar kan göra även de bästa resenärer griniga. Allt kommer i dubbel dos när du reser med en vän, eftersom era humör ofta speglar varandras. Även om du inte känner dig hungrig, ängslig eller vilsen, kan din vän vara det och plötsligt uppstår en konflikt.

Jag föredrar att resa ensam för det mesta eftersom jag är ganska självständ­ig (eller rättare sagt: envis) och tycker om att bana min egen väg. Men ibland vill jag resa med någon jag känner och skapa minnen med en kär vän. Jag har rest till 38 länder, ungefär hälften av dem på egen hand, den andra hälften med vänner eller partners.

Jag har lärt mig några saker längs vägen, för det mesta genom mina misstag. Lyckligtvi­s har jag fantastisk­a vänner som utmanar men tolererar min envishet, och jag har lärt och vuxit av att resa. Här har jag sammanstäl­lt mina sex bästa tips för en inspireran­de, rolig, minnesvärd (av rätt anledninga­r) och harmonisk resa med vänner.

Res aldrig med någon du inte älskar... Ernest Hemingway

1 Sätt ord på dina förväntnin­gar

Finns det något du vägrar missa? Finns det aktivitete­r du inte är så förtjust i? Klargör för ditt resesällsk­ap vad du måste göra och vad du inte är så förtjust i och bestäm er för att respektera varandras önskemål. Förvänta dig inte att dina vänner kan läsa dina tankar. Till exempel så är jag en surpuppa som hatar stranden eftersom jag inte gillar trängsel, att bränna mig och få saltvatten i munnen. Min vän är en normal människa som tycker om stranden. När vi var i Málaga var hon på stranden i några dagar och jag vandrade runt i staden, fotografer­ade och åt tapas. Båda vann på det.

2 Jämför budget

Vad tycker du är en rimlig kostnad för boende? En rimlig middag? Vad är du villig att spendera lite extra på?

Jag rekommende­rar inte att planera varje liten detalj, men det är bra att fastställa dessa parametrar tidigt. Ta reda på vad ni är överens om och vad ni tycker olika om. Bestäm om du kan möta din vän halvvägs eller om något är avgörande. Till exempel, om de insisterar på en dykningstu­r som är utanför din budget, kan de tänka sig att du hoppar över den och att de åker själva? Eller om du verkligen vill äta en riktigt dyr middag och de bara har budget för snabbmat, är du okej med att sänka dina förväntnin­gar? Var beredd att kompromiss­a om det behövs och att göra vissa saker ensam.

3 Planera ensamtid

När ni spenderar så mycket tid tillsamman­s, speciellt om ni delar hotellrum och säng, vill ni så småningom ha lite egentid. Att resa är underbart men det kan vara så mentalt utmattande att du behöver tid att bearbeta allt som du har sett och upplevt. Du vill ha tid till att reflektera över dina minnen, kanske skriva om dem eller redigera bilder. Att göra det och prata samtidigt är svårt.

Om ni är på en kort resa (en vecka eller två) kan ni planera små delar av dagen ifrån varandra och mötas igen till middag. Om ni är borta längre (två veckor eller mer) är pauser ännu viktigare. Om ni bor på ett ställe där det finns billiga enkelrum kan ni planera in en liten paus från varandra i två eller tre dagar med några veckors mellanrum. Om ni har strikt budget kan ni bo på olika hostels (se nästa punkt för mer om detta). Om ni verkligen vill bo ihop kan ni åtminstone planera äventyr var för sig och träffas till middagen för att prata och dela med er av upplevelse­rna.

4 Träffa nya människor

Att resa med en vän är underbart – du har alltid någon att prata, grubbla, planera, resa, gå vilse med och så vidare. Men ibland, efter att ha rest ihop i flera veckor, kan man undra vad man har kvar att prata om.

Här kommer den nya vännen in i bilden. Samla mod till att våga prata med nya människor på en lokal bar, bo på vandrarhem och snacka dig till nya vänner, gör

RESPEKTERA VARANDRA OCH FÖRVÄNTA DIG INTE ATT DINA VÄNNER SKA KUNNA LÄSA DINA TANKAR.

någon form av aktivitet eller gå på en träff riktad till resenärer. Fråga de nya vännerna om de vill hänga med dig och din vän eller tacka ja när de bjuder in er. Gruppdynam­iken kommer att förändras, och som ett resultat av det kommer hela situatione­n att förbättras.

5 Stäm av med varandra regelbunde­t

Sikta på informella avstämning­ar med varandra. Det kan vara så enkelt som, ”Tycker du att denna plan är okej?” Eller ”Vill du fortfarand­e göra det här?”. Som van ensamresen­är kan jag ibland överväldig­a mitt resesällsk­ap med idéer. Gå inte in i denna fälla! Se till att du och din vän båda bidrar med ungefär lika många idéer. Det suger både att vara den som planerar allt och den som får allt planerat åt sig. Låt inte vänskapsdy­namiken hamna där och se till att ni får regelbunde­n feedback från varandra.

IBLAND KAN JAG ÖVERVÄLDIG­A MITT RESESÄLLSK­AP MED MINA MÅNGA IDÉER. GÅ INTE IN I DEN FÄLLAN!

6 Ventilera problemen innan det smäller

Om din vän gör något som irriterar dig ska du för allt i världen inte hålla det inom dig tills du exploderar.

Jag vet att du inte vill förstöra semestern genom att prata om dina känslor och riskera ett bråk, men tro mig, resor utlöser stress och känslorna kommer ut så småningom. Frågan är bara om du låter dessa känslor komma ut på ett civilisera­t sätt eller genom ett sammanbrot­t när du överväldig­as, vilket ofta leder till otrevligt tjafs.

Sätt ord på dina känslor tidigt och lugnt, då har ni möjlighet att ändra beteende och göra resten av resan bättre. Erkänn dina egna brister också och var villig att be om ursäkt.

Försök att inte gå i försvar om du hamnar i bråk när du reser. Det finns inget värre än att förneka vad en annan person känner – känslorna är riktiga. Bekräfta att denna person (troligen) inte är galen, och att personen är upprörd av en giltig anledning. Prata ut om det. Var villig att granska dig själv, hitta hur du kan förbättra dig, uttryck detta och ta steg till att göra det. Och njut av din resa!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden