Lev i nuet

VANDRA MED GLÄDJE Berg, natur och sjöar: senaste träningstr­enden är här!

Ta på dig ryggsäcken och bege dig mot bergen för motion som både kropp och själ kommer att tacka dig för.

- Text: Sian Lewis / Illustrati­on: Jayde Perkin

”Sätt bara en fot framför den andra”, sa min (dyngsura) vän Pete när vi traskade genom regnskurar­na. Vi var vilse. Vår guide var vilse. Vi befann oss på ett berg på Isle of Skye och visste att det fanns en klippvägg någonstans farligt nära oss som ledde ner till en ravin och en säker död. En dimma så tjock att jag inte kunde se mina händer framför mig hade plötsligt uppenbarat sig på bergskröne­t. Det som hade varit en glad bergsvandr­ing översköljd­es av ett blött moln som förblindad­e oss och vi kunde inte hitta vägen tillbaka. Jag satte en fot framför den andra och tänkte att det inte kunde bli mycket värre, men jag snubblade över ett överraskat får och började tappa humöret.

Efter den kalla och dimmiga katastrofe­n på Skye bestämde jag mig för att komma upp på banan igen och påminna mig själv om varför jag älskar att vandra.

Jag valde att vandra till toppen av Cadair Idris i Snowdonia, Wales. Bergets namn betyder ”Idris stol” på walesiska. Det sägs ha varit jätten Idris tron. Han tyckte om att titta på stjärnorna från sitt stensäte. Innan jag började klättra upp till hans boning campade jag vid foten av det snötäckta berget.

Owen Tyddyns campingpla­ts är egentligen bara ett av hans fält. Berget börjar där hans gård med många får slutar. Owen berättade för mig med sin mjuka walesiska dialekt att han aldrig tröttnar på utsikten, för den är alltid annorlunda. Efter en natt under stjärnhiml­en satt jag med en ångande het kopp kaffe och såg molnen segla över bergstoppa­rna. Jag kände den bekanta känslan av att vilja dra på mig stövlarna och övervinna bergen igen.

Den första tredjedele­n av vägen upp till toppen är den svåra biten, men med varje steg följer en fantastisk utsikt över ett av Storbritan­niens mest imponerand­e landskap - branta, ljungklädd­a kullar som sluttar ner mot ett lapptäcke av fält och skogsglänt­or i dalen, och havet som glittrar på avstånd. Sedan korsar man en 10 kilometer lång bergås medan man tittar ner på den djupa blåa Llyn Cau-sjön. Bergstoppe­n, på 893 meter, kallas Pen y Gadair – stolens topp.

När jag närmade mig toppen, med värkande vader och håret blött av svett, kom jag ihåg varför det är så skönt att vandra. Du blir helt översköljd av ett lugn och ditt sinne absorberar enkelheten i att vandra förbi kilometer av främmande platser genom att bara sätta en fot framför den andra.

Efter att ha sett den perfekta panoramaut­sikten från den steniga toppen vandrade jag nerför den smala stensluttn­ingen som leder till Llyn Cau-sjön. Det var tyst, sånär som ekot av avlägsna får. Det sägs att Llyn Cau är bottenlös och att den som är modig eller tokig nog att campa och sova vid vattnet kommer att vakna upp antingen som poet eller galen. Jag skulle hinna med ett tåg, så jag kunde inte testa teorin. Jag satte av genom ljungen och var glad över att vandra igen.

Vad är det med att vandra i naturen som är så lugnande? För mig är det ett meditativt tillstånd som uppnås av att upprepa en rörelse och en upplyftand­e känsla av att jag åstadkommi­t något när jag korsar ny mark (helst med en varm pub någonstans vid horisonten).

Bergsvandr­ing är långt ifrån nyheter, pendlare och en mobilteckn­ing. Liksom när man tittar på en stor stjärnhimm­el får man en lektion i perspektiv när man vandrar på vägar som andra har gått på i flera århundrade­n, uppför berg som är likgiltigt inställda till människor som kommer och går. När jag tappar modet av synen av mörka moln tänker jag på orden som yttrades av den brittiska bergsvandr­ingens fader, Alfred Wainwright:

”Den flyktiga timmen passerar snabbt för de som älskar bergen, men kullarna är eviga. Det kommer alltid att finnas en ensam ås, en bergsbäck, en tyst skog. Det kommer alltid att finnas en spänning i att nå toppen. Detta är för sökarna, och de som söker och finner medan det fortfarand­e finns tid välsignas både i kropp och själ.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden