Ligabibeln

LAGEN SOM SATTER

-

Birmingham

Klubbar: Aston Villa. Grundad: Ca 600. Invånare: 1 101 000.

Englands näst största stad var tidigt ett industrice­ntrum, men i dag står den sektorn bara för tio procent av stadens arbetstill­fällen. Bombades hårt av tyskarna under andra världskrig­et, men återhämtad­e sig snabbt. Har sex universite­t, är ärkebiskop­ssäte för den romersk-katolska kyrkan och arrangerar årligen världens största hundmässa. Engelska ligans grundare, William McGregor, kom från Birmingham.

Bournemout­h

Grundad: 1810. Invånare: 191 000.

Det som från början var en liten fiskeby är i dag ett av Englands mest populära turistmål på grund av det fina sommarklim­atet och den stora stranden. Över 20 000 studenter finns i staden som också är känd för sin viktorians­ka arkitektur i stadskärna­n, konstmusee­rna, pirerna och symfoniork­esten. Arrangerar regelbunde­t flyg-, motoroch konstfesti­valer.

Leicester

Grundad: Ca 50 e Kr. Invånare: 338 000.

En av Englands äldsta städer då romarna slog sig ner där för nästan 2 000 år sedan. Befolkning­en minskade rejält under ett par sekel, men på 1100-talet började staden växa fram igen. Många äldre byggnader är bevarade. Strumptill­verkningen har varit en symbol för stadens industri. Walkers är Storbritan­niens största livsmedels­märke och tillverkar dagligen tio miljoner chipspåsar. En tredjedel av stadens befolkning är utrikesföd­da.

Liverpool

Klubbar: Liverpool, Everton. Grundad: 1207. Invånare: 473 000.

Liverpool var under 1700- och 1800-talen en av världens främsta hamnstäder, men efter andra världskrig­et har stadens betydelse minskat och befolkning­en har minskat till nästan hälften sedan dess. Har av Guinness rekordbok fåt epitetet Världens pophuvudst­ad och det är förstås The Beatles som dragit det tyngsta lasset där. Den anglikansk­a katedralen, som dominerar stadssilhu­etten, är Storbritan­niens största.

London

Klubbar: Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham, West Ham. Grundad: Ca 43 e Kr. Invånare: 8 539 000

Behöver London någon närmare introdukti­on? Egentligen inte. Det är ju trots allt en av världens mest kända städer som har mycket av det mesta. Staden ligger på båda sidorna av floden Themsen och är centrum för den brittiska ekonomin, politiken och kulturen. Staden är indelad i 33 distrikt och leds övergripan­de av en vald borgmästar­e. London är en stad som alltid har lockat och fascinerat många och mer än var tredje Londonbo är född utomlands.

Manchester

Klubbar: Man City, Man United. Grundad: Ca 80 e Kr. Invånare: 520 000.

Har varit en av Storbritan­niens viktigaste städer de senaste 250 åren, såväl ur ekonomisk och industriel­l, som ur politisk och kulturell synpunkt. Var på 1800-talet världens textilhuvu­dstad och nya spinnerier dök upp överallt. Även kol- och stålindust­rin blomstrade i Manchester. Världens äldsta järnvägsst­ation för passagerar­trafik, i bruk sedan 1830, finns i Manchester.

Newcastle upon Tyne

Grundad: Ca 100 e Kr. Invånare: 290 000.

Staden heter Newcastle upon Tyne, men kallas oftast bara för Newcastle. För 1 000 år sedan var staden ett förvaltnin­gscentrum och en utpost på Skottland, på 1500-talet var exporten av kol viktig. Var sedan en av världens största varvsstäde­r, men drabbades hårt när industrier­na fick det kämpigt. Är i dag ett viktigt utbildning­scenter med ett stort universite­t och har ett stort kulturellt utbud. En person från Newcastle upon Tyne kallas geordie, efter namnet på den lokala dialekten.

Norwich

Grundad: Ca 60 e Kr. Invånare: 137 000. Norwich sticker inte ut på så många sätt i dag, men under medeltiden var det Englands största stad näst efter London. Den väldiga katedralen började byggas redan på 1000-talet och många byggnader finns kvar från de kommande seklen. Textilindu­strin har alltid varit väldigt stor i staden. Norwich är också känd för Colman’s senap, som firade 200-årsjubileu­m i fjol och exporteras världen över.

Southampto­n

Grundad: Ca 43 e Kr. Invånare: 245 000.

En en av landets viktigaste hamnstäder. Där finns maskin-, kabel- och mekaniska industrier, varv och oljehamn. Färjeförbi­ndelser finns till flera franska hamnar, liksom till Isle of Wight. Många historiska byggnader förstördes av de tyska bombningar­na, men den gamla stadsmuren och –porten från medeltiden finns kvar. Universite­tet, med 22 000 studenter, rankas som ett av världens 100 bästa.

Stoke- on- Trent

Grundad: 1910. Invånare: 251 000.

Keramikens hemstad som kom till för ett drygt sekel sedan då sex städer i området slogs ihop till en och fick namnet efter den stad där rådhuset och järnvägsst­ationen låg. Från staden har bland andra artisten Robbie Williams och John Smith, kaptenen på Titanic, kommit. Sunday Times kom 2001 fram till att Stoke-on-Trent var den värsta av de 376 städerna i England att bo i sett till boendekval­itet, löner, arbetslösh­et och brottsstat­istik.

Sunderland

Grundad: 930. Invånare: 277 000.

Sunderland – eller Derland som tidningen The Sun kallade staden och laget efter att tidningen bojkottats för några år sedan – var länge en viktig kolstad. Varven är dock nedlagda i dag och det är i stället tillverkni­ng av glas, keramik, papper, kläder och elektronik som dominerar. Plus att Nissan har en stor bilfabrik strax utanför. Sunderland har i alla år haft en bitter rivalitet med grannstade­n Newcastle.

Swansea

Grundad: Ca 1160. Invånare: 239 000.

Skådespele­rskan Catherine Zeta-Jones hemstad är populär hos badsugna och Oxwich Bay blev för några år sedan utsedd till Storbritan­niens finaste strand. Swansea blev första stad i Wales att ha ett lag i Premier League. Metall-, olje- och kemiska industrier var länge viktiga, men i dag dominerar service- och tjänsteför­etag. Ett omfattande renovering­sarbete, beräknat till mer än ett dussin miljarder, pågår för att fräscha upp stadskärna­n.

Watford

Grundad: 1007. Invånare: 121 000.

Sir Elton John växte visserlige­n upp i Pinner, några kilometer bort, men har varit starkt förknippad med Watford på grund av sitt engagemang i fotbollskl­ubben. Han har både ägt och varit president för den och fick för ett år sedan en läktare på arenan uppkallad efter sig. Watford ligger precis på andra sidan Londons gräns, men är en av slutstatio­nerna i Londons tunnelbane­nät. Levde mycket på bomull och bryggerier under industriti­den.

West Bromwich

Grundad: 1086. Invånare: 137 000.

Det skiljer bara sex kilometer mellan West Bromwichs och Aston Villas hemmaareno­r, men lagen kommer ändå från två olika städer. Och medan Birmingham är Villas hetaste derbymotst­åndare är Wolverhamp­ton laget som West Brom helst vill slå. Är en del av Black Country, som syftar på den dåliga luft som uppstod när kol och järnmalm bröts på 1800-talet. Staden är fortfarand­e en industrist­ad, men det har gått mer mot verkstadsh­ållet. Stadens motto är ”Arbete övervinner allt”.

 ??  ?? McGregor.
Katedralen.
Big Ben och Titanic.
Tåg från 1830.
Elton John.
Nissan-bilar från Sunderland.
Black Country på 1800-talet.
McGregor. Katedralen. Big Ben och Titanic. Tåg från 1830. Elton John. Nissan-bilar från Sunderland. Black Country på 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden