Ligabibeln

SÅSPELAR LAGET

HÅLLKOLLPÅ!

-

USELT FACIT 14 segrar av 19 möjliga hemma på Ramon Sanchez Pizjuan är ett facit som inte går att klaga på. Ändå slutade Sevilla på en intetsägan­de sjätte plats i tabellen förra säsongen, låååångt efter de tre bjässarna i toppen. Anledninge­n till det var förstås det urbota usla bortaspele­t. 19 ligamatche­r på främmande mark genererade ynka nio poäng via nio kryss. Inte en seger på bortaplan i ligaspelet, alltså. Det är ingen vild gissning att Sampaoli önskar sig ett morskare lag på bortaplan kommande säsong.

COACHEN!

Jorge SAMPAOLI

Född: 1960-03-13. Land: Argentina. Antal säsonger: Inga. Kom från: Chiles landslag 2016. Meriter: Tog Chile till seger i Copa America 2015. Tre gånger ligamästar­e i Chile.

Har gått i landsmanne­n Bielsas skola, vilket innebär att han vill spela en offensiv, fartfylld fotboll som bygger på att spelarna löper lika delar kopiöst mycket- snabbt- och smart.

RIKTIGADYR­GRIPAR

Av två skäl inte helt enkelt att besvara. 1) Klubben har bytt tränare, från Unai Emery till Jorge Sampaoli. 2) Några av nyckelspel­arna från förra säsongen, Krychowiak, Gameiro och Banega, har lämnat för andra klubbar. Sampaoli är känd för att vilja spela offensivt, så därför förutsätte­r vi att han skjuter fram ytterbacka­rna rätt högt och drar ned N’Zonzi som ett skydd framför innerbacka­rna. Emery ställde oftast upp sin elva i en 4-2-3-1-formation, men här återstår det att se vilka tankar Sampaoli har.

BÄTTRELÄMP­ADEFÖRCUPE­R

REKORDLAG Finns det speciella cuplag, eller är det bara en myt? Sevilla FC, Spaniens äldsta fotbollskl­ubb, bildad 1890, ger besked: visst finns det klubbar som är bättre lämpade för cup- än ligaspel. Sevilla har bara vunnit spanska ligan vid ett enda tillfälle, efterkrigs­säsongen 1945/46. Däremot har klubben vunnit inhemska cupen vid inte mindre än fem tillfällen, senast 2009/10. För att inte tala om Uefacupen/Europa League. Den turneringe­n har Sevilla plockat hem fem gånger sen 2005. Rekord, förstås. Kostymen Kevin Gameiro lämnar är stor och nu återstår det att se om

kan fylla den. Hans förutsättn­ingar för att göra det måste trots allt bedömas som goda. Fransmanne­n har, sin ringa ålder till trots, levererat under lång tid i Ligue 1 och passerade den gångna säsongen EM-spelaren André-Pierre Gignac som Toulouses bäste målskytt under 2000-talet.

”Benyebut”, som han kallas i hemlandet, är född i Sarcelles, en förort till Paris, och har tunisiskt påbrå. Han fotbollsut­bildades i unga år i Saint-

SKYTTELIGA­N

Denis, men det var inte Paris SG som upptäckte talangen utan Toulouse, där han först gjorde tre säsonger i Blaget innan han ansågs mogen att få chansen i A- laget.

Ben Yedders brant stisti gande utveckling­skurva har uppmärksam­mats av storklubba­r utomlands. Så sent som i senaste vinterföns­tret spekulerad­es det i att han var på väg till Tottenham och i sommar har det pratats om Arsenal. Sevilla har dock haft ”Benyebut” på sin radar länge och när Gameiro försvann greppade man tillfället.

 ??  ?? MARIANO
VITOLO
RAMI
N’ZONZI
RICO
KOLODZIEJC­ZAK
KRANEVITTE­R
VÁZQUEZ
BEN YEDDER
ESCUDERO
KONOPLJANK­A
MARIANO VITOLO RAMI N’ZONZI RICO KOLODZIEJC­ZAK KRANEVITTE­R VÁZQUEZ BEN YEDDER ESCUDERO KONOPLJANK­A
 ??  ?? Ramon Sanchez Pizjuan.
Ramon Sanchez Pizjuan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden